Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за историята на Малево от последните 120 години

В НЧ „Отец Паисий 1909“ в родопското село Малево ще бъде представена книгата на директора на Регионалния етнографски музей – Пловдив доц. Ангел Янков „Градиво за старите родословия на село Малево, Долен Рупчос. Историко-етноложко изследване“. 

 Монографията е изградена върху много богат изворов материал, включващ семейните, родовите и поселищни предания и легенди. 

В книгата са публикувани повече от 600 черно-бели снимки, открити при теренните проучвания от автора. Снимковият материал е безценен визуален извор за ландшафта, архитектурата, бита и поминъка на българите от село Малево и Долен Рупчос през последните 100-120 години. 

Представянето на забележителния труд на доц. Ангел Янков, чийто роден край е село Малево, е част от традиционния събор на селото. Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Община Чепеларе.


По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – за графоманията и зевзеците с усмивка!

Насред лятната жега се задава разхладителният анти-циклон на „Алтер его”. Ако предпочетете нашата компания, може и да не съжалявате, защото ще засегнем ненатрапчиво темите за графоманията и зевзеците не без помощта на нашите гости (ще разберете кои са те, ако ни слушате). Очаквайте един лек и лежерен радио-хепънинг, в който ще звучи весела..

обновено на 13.07.24 в 10:14
Снимка личен архив

Приказки от дъното на океана

публикувано на 12.07.24 в 18:10

Уебинар ни учи на равновесие между работа и личен живот

„Здравословен баланс между професионалния и личния живот“ е името на уебинара с вход свободен, който ще се проведе на 16-и юли, от 15:00 часа. Оргатизатори на събитието са сдружение „БГ Бъди активен“. То е част от инициативата "Ден на спорта в училище".  През 2024 година, инициативата навършва 10 години. Поканата за регистрация за участие на..

обновено на 11.07.24 в 16:41

6Fеst със специална лятна програма

14-ото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest в Пловдив продължава със специална лятна програма в трите дни 19, 20 и 21 юли. Входът е свободен. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Пловдив и е част от Културния календар на града. Момчил Цонев, организатор на събитието, сподели в ефира на Радио..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Кулинарни приключения с шеф Дидо този петък в Марково

Децата се учат, като изследват със сетивата си и в този ред на мисли кухнята е идеалното място за това! Освен това включването на децата в приготвянето на храна може да бъде полезно за тях и по ред други причини, като например да развият въображението си когато украсяват десерт, или да изградят някои основни математически умения, докато правят нещо..

публикувано на 10.07.24 в 17:34