Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

4
Снимка: БТА

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и продължава и през тази. 

"Селището е обитавано от ранния неолит, т.е. от зората на човешката история. То не е обитавано перманентно, непрекъснато, има известни прекъсвания, но са представени повечето от историческите периоди", разказа археологът Елена Божинова.

Началото на археологическите проучвания е от 2018 г. в сервитута на жп-линията, която минава през неговата западна част, която проучвахме миналата година. После продължихме с частни парцели, които ще бъдат застроени, обясни тя. 

"Установихме, че селището е най-голямо като площ през римския период и Средновековието. През тези периоди става въпрос за селско, аграрно население, което се е занимавало със земеделие и животновъдство. Приятна изненада беше, че през средната бронзова епоха (19 - 17 в. пр. Хр.) размерите на селището доближават тези, които са най-големи. Явно населението се е занимавало със земеделие и скотовъдство, защото през този период хората са живели в нещо като малки ферми с големи дворове, където са отглеждали добитък", разказа археологът. 

През тези 3 периода хората със сигурност са се занимавали със земеделие и скотовъдство, като може би земеделието е било основен поминък през римския период, а животновъдството - през бронзовата епоха и Средновековието. През други исторически периоди има по-компактна площ, която е заселена и може тогава селището да има други функции, обясни тя. 

Площта на цялото селище е около 30 хектара, което е огромен обект. Няма друго такова в района на Пловдив, коментира археологът. Тя го сравни със античния Филипопол, който е около 70 хектара. 

Елена Божинова разказа, че са открили в питос от римската епоха скрита красива апликация на бог Дионис с пантера до него. В същия съд са открили и железен косер.

Открити са и към 20 кладенци, което означава, че въпреки че не са имали постоянен водоизточник, селището е било достатъчно привлекателно, за да продължат да го обитават. "Толкова кладенци означават или много хора, или много добитък. След като са спрели да ги използват като водоизточници, са ги използвали като килии за осъдени на смърт, защото в 1 от тях открихме 3 скелета", посочи тя.

Проучването продължава до 15 август. 

Цялото интервю на Яница Марова с археолога Елена Божинова е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво? В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Не можем да живеем добре, ако не работим за националния интерес

„Нито един от нас не може да живее добре и щастливо, ако не работим за общия национален интерес на България“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Според него българите трябва да имат самочувствие и да се измъкнат от дребнавите ситуации, в които попадаме толкова често..

публикувано на 06.09.24 в 09:10

Енергията на ЕСК трябва да продължи с акцент върху децата

Точно на 5 септември пред 10 години започна тази пловдивската приказка - Европейска столица на културата, а д-р Марияна Чолакова е един от най- отдадените на каузата и премина през целия нелек път на кандидатстването и реализацията на проекта. Пловдив отбелязва 10 години от обявяването си за ЕСК Днес тя припомни хората, с чиято енергия се роди..

публикувано на 05.09.24 в 11:16

24 часовият ни ритъм ни определя като южняци с балансиран режим

Много спим, малко работим, така на пръв поглед изглежда изводът от изследването "Бюджет н авремето", който НСИ оповести.  Оказва се, че населението на страната отделя за сън, хранене и други лични грижи средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути, за свободно време и..

публикувано на 05.09.24 в 10:50

Скептични сме за резултата от конкурсите за школски директори

Десетина дни преди началото на новата учебна година текат конкурси за директори на училища в цялата страна. Една трета от кандидатите не са успели да минат първия етап - писмената част. "Това, че 1/3 не са издържали нямаше да е трагедия, ако имаше море от желаещи да станат директори. За съжаление не е така, намаляват и желаещите мъже (те са едва 10..

публикувано на 05.09.24 в 10:34