Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба с послание от психолога Събка Дякова-Чехович

На 10 октомври психологът Събка Дякова-Чехович откри своята изложба "Психотерапия" в галерия Piesa в Пловдив, където ще бъде експонирана до 31-октомври. 

"Датата и името не са случайни", каза самата тя в ефир, и допълни още: 

"10 октомври е Денят на психичното здраве, а рисуването е психичен процес, то е вид психотерапия. А психотерапията е вид изкуство, най-важното изкуство – на общуване със себе си, света и другите. Това е изложба с послание: свободното, интуитивно, спонтанно лично изразяването като път за психично здраве. Всичко в живота ни е психология. Всичко, което правим – в отношенията и бита – е продукт на психичната ни нагласа. Аз рисувам. От 4 години това е моят начин за разтоварване на напрежението, а то - казвам ви хора, хич не е леко, и не винаги съм усмихната и позитивна. Но в творчеството - първо в писането, а сега в рисуването, - намирам безвремието в което оставям тежестта на споделените човешки живот, за да продължа напред по пътя, който съм поела. Рисуването е част от моята грижа за психичното ми здраве."

Събка Дякова-Чехович е психолог, писател, сертифициран учител по ВЕДИК АРТ. Започва да рисува, след участие в такъв курс, а в последствие преминава обучение и води семинари по метода. ВЕДИК АРТ не е курс по рисуване, а психологически метод за личностно развитие чрез рисуване по интуиция. Рисува се свободно, интуитивно, без налагане на стереотипи, правила, ограничения и норми. Картините в изложбата са плод на процеса ВЕДИК АРТ. По думите й, и рисуването и психотерапията, са вихрени, дълбоко емоционални лични преживявания, често драматични дори, на търсене, себеизразяване и развитие. 

"И рисуването, и психотерапията са начини да преодолеем личните си ограничения, блокажи, страхове и стереотипно мислене, за да „излезем на светло“ и живеем в светлина. И рисуването, и психотерапията, са процеси на личностно съграждане – не е леко, понякога е тегаво и тежко и има падане, но си струва, винаги си струва да търсиш своето място в света, своя ритъм на живот и вътрешна хармония." , сподели за аудотирията на Радио Пловдив Събка Дякова - Чехович. 

Тя е на мнение, че психично здрав не означава да бъдеш вечно усмихнат, позитивен и безпроблемен. Животът като цяло не е такъв, той е вихрен и сложен и нас зависи да преминем през завъртулките му достойно. Изискват се умения, нагласи, настройка на психиката и точно в нея - в настройката е ключът към психичното ни здраве. Как възприемам живота? Как възприемам себе си? Изразявам ли себе си свободно? Как разтоварвам напрежението? Какво ме радва? Смисълът на този ден - 10 октомври, в който бе открита изложбата е и в това, всеки да си зададе тези въпроси, да погледне към себе си отговорно!

Събка Дякова-Чехович бе наш гост в предаването "Вход свободен". Цялото интервю с нея можете да чуете в прикачения звуков файл. 



По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Алтер его” - хумор, поезия и сензационни новини

Между веселото и сериозното ще се движи предаването, в което водещият си говори сам. Очаквайте специалната ни рубрика за фейк сензации и един отложен разговор за сатирата и политическата коректност със сатирика Сергей Трайков.  Освен това ще открием няколко хумористични нотки в творчеството на Атанас Далчев, а в поредния поетичен сблъсък ще..

обновено на 12.10.24 в 16:10

Есенна феерия за четириноги утре в Пловдив

Няма нищо по-хубаво от.... времето прекарано с четириногите ни любимци и срещата с хора, които разбират това, убедени са всички от екипа на Български Киноложи Клуб! Ние сме съгласни с този факт и  Ви каним в тази връзка да съпреживеете традиционния "DOG FEST- Есенна феерия". Поредното издание на единствения по рода си фестивал ще се случи този уикенд в..

публикувано на 11.10.24 в 16:28

Нумизматична изложба за празника на архивите

Със съвместна Нумизматична изложба, "Регионален държавен архив" Пловдив и Нумизматично дружество "Филипопол" Пловдив, отбелязват 60-та годишнина на Дружеството и професионалния празник на Българските архиви. В изложбата се включва и Филателно дружество Пловдив, отбелязвайки 131 години от основаването си.  10 октомври е деня, в който всички..

обновено на 10.10.24 в 14:16

Проф. Дамян Попхристов за богомилското наследство

Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните..

публикувано на 08.10.24 в 15:05

Микробиолог показва уникална изложба в Пазарджик

Демонстрация на рисуване с бактерии ще има в Младежкия дом в Пазарджик. Ще бъде представена изложба на микробиолога Силвия Ветренска – носител на второ място с проекта си "Моторът на Ели" в националния конкурс "Агар Арт" за рисунка с микроорганизми.  Тя ще разкаже и демонстрира изкуството на рисуване с бактерии и ще разкрие света на микробиология..

публикувано на 07.10.24 в 13:30