Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Prof. Dimitër Ivanov: Inflacioni do të jetë një problem më i madh sesa rritja ekonomike

Prof. Dimitër Ivanov
Foto: BGNES

“Ndoshta deri në fund të vitit 2021 do të evidentojmë një rritje prej afro 4.5 për qind, pasi 90 për qind e kësaj rritje i detyrohet huamarrjes dhe inflacionit të nënvlerësuar. Është e ulët përqindja e Produktit real të Brendshëm Bruto, i cili midis tremujorieve të tretë dhe të dytë rriti vetëm me 0.6 për qind. Qëndrojmë përball një ekonomie të ngrirë.” Kështu e komentoi situatën ekonomike në vend para BNR makro-ekonomisti Prof. Dimitër Ivanov. Sipas tij kursimet familjare do të zvogëlohen, inflacioni do të hajë pagat dhe pensionet, konsumi do të vazhdojë të bjerë. Në vitin 2022 inflacioni do të jetë një problem më i rëndësishëm sesa ritmi i rritjes ekonomike, mendon Ivanov. Sipas tij është e domosdoshme që qeveria të fokusohet mbi reforma kyçe për të ruajtur aftësinë blerëse të njerëzve dhe për të stabilizuar makroekonominë.


Më shumë nga rubrika

Këshilli Trepalësh mbështeti aplikimin e produktit pensionist pan-evropian

Këshilli Kombëtar për Bashkëpunimin Trepalësh mbështeti ndryshimet e propozuara në Ligjin e Sigurimeve Shoqërore, me të cilat do të aplikohet produkti i pensioneve pan-evropiane në Bullgari. Parashtrues i propozimit është Zëvendëskryeministri dhe..

botuar më 22-05-17 4.37.MD
Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva mbështet anëtarësimin e Bullgarisë në eurozonë

Në lidhje me pyetjen nëse Bullgaria duhet apo jo të anëtarësohet në eurozonë, unë do të pyesja nëse ka ndonjëri në Bullgari që dëshiron të bjerë Bordi Monetar, tha Kristalina Georgieva , drejtoreshë e Fondit Monetar Ndërkombëtar. “Deri më..

botuar më 22-05-17 2.02.MD

Inflacioni vjetor është tashmë 14.4%

Inflacioni mujor në prill është 2.5%, ndërsa çmimet e ushqimeve dhe pijeve joalkoolike janë rritur me 4.5%. Presionin kryesor rritës mbi inflacionin në muajin prill e kanë ushtruar çmimet e veshjeve dhe këpucëve, të cilat janë rritur me 6.4%. Një..

botuar më 22-05-17 11.48.PD