Георги Господинов: Всяка книга е времеубежище

„Този празник – 24 май, за мен е личен и когато един празник стане личен, той е спасен и се предава от човек на човек . Този празник може без манифестации и без ритуали. Този празник е всекидневен, защото празнуваме думите “. Това сподели пред БНР..

публикувано на 24.05.20 в 11:53

Протест под наслов "Да отворим залите за изкуство"

Занимаващите се с танци, творчество и музика излизат на мирен протест под наслов „Да отворим залите“. Акцията започва в 11.45 пред Министерския съвет.  Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, заетите в тази сфера още не работят и залите им..

публикувано на 24.05.20 в 08:43

Лида Пантелеева и „Сънищата на нощта“

Лида Пантелеева издаде втората си книга „Сънищата на нощта“. Поради извънредното положение, в което се намираше не само нашата държава, но и целия свят, премиерата на втория роман на авторката беше отложена. Специално за предаването Улица "Събота“..

публикувано на 23.05.20 в 22:47

Светлозара Христова: Само чрез солидарност, взаимопомощ и сътрудничество културният сектор ще преодолее кризата

Светлозара Христова е изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и културен мениджър. В предаването Улица "Събота" тя сподели надеждите и тревогите си относно тежката ситуация на културния сектор в момента и начините за излизане от..

публикувано на 23.05.20 в 22:07

Гърция очаква древни мрамори от Британския музей

Гърция в събота призова Великобритания да й върне Мраморите от Партенона - често известни като мраморите на Елгин - един от най-известните древни обекти в света. Древните фризове, които включват..

публикувано на 23.05.20 в 16:05

„Ну, погоди“ най-популярен мултфилм

Анимационният сериал "Ну, погоди“ е най-популярният сред мултипликационните филми от златната колекция сред зрителите на официалния YouTube канал на „Союзмултфилм“. Сред водещите се нареждат също..

публикувано на 23.05.20 в 11:08

„Златен век“ за Васил Найденов, Мила Искренова и десетки културни дейци в навечерието на 24 май

Министерството на културата отличава седемдесет и две изявени личности и институции за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по повод 24 май – Деня на..

публикувано на 22.05.20 в 16:54

Виртуална разходка сред редките книги в библиотеката в Добрич

Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич представя колекция от книги на именити автори с техните автографи. Инициативата е по повод 70-годишнината на културния институт, както и предстоящия Празник на българската просвета 24 май...

публикувано на 22.05.20 в 13:03

Откриват „Варненско лято“ на 19 юли

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2020 прави големи промени в програмата си, за да успее да даде на вярната си публика възможност за жива среща с изкуството. Откриването ще е на 19 юли, а концерти и спектакли ще има чак до..

публикувано на 22.05.20 в 11:48

Концерт в навечерието на 24 май в центъра на Варна

Варненската опера ще повдигне духа на морския град с български песни от Балкона в навечерието на 24 май В събота, 23 май, ден преди Празника на българската култура, който заради корона вируса за пръв път във Варна няма да се чества с..

публикувано на 22.05.20 в 09:19