Лесна работа: Доброто

Това е история отпреди няколко дни, а всъщност отпреди десет години, или още по-точно - това е една вечна история. Случи се с моя приятелка. Спестявам подробностите и стигам до основното: живяла почти през целия си съзнателен живот в..

публикувано на 14.11.23 в 09:13

ВСУ „Черноризец Храбър“ задълбочава контактите си на Африканския континент

Президентът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков посети Нигерия и проведе редица срещи, свързани със задълбочаването на контактите на университета на Африканския континент. Доц. Недялков проведе разговор с д-р..

публикувано на 14.11.23 в 09:02

Коледни Заговени е днес, утре започва Коледният пост

Рождественският пост е втори по продължителност след Великия пост.  Той е четиридесетдневен, но не е така строг като Великия и Богородичния пост. Този пост е установен в чест на Раждането на Спасителя, за да се подготвят християните чрез покаяние,..

публикувано на 14.11.23 в 06:46

Православната църква почита Св. апостол Филип

Православната църква днес почита паметта на Свети апостол Филип. Свети Филип е един от 12-те апостоли, следвали Спасителя. Той е родом от Витсаида - градът, от който са апостолите Петър и Андрей.  На Филип от юношеските години било дадено да се обучава в..

публикувано на 14.11.23 в 06:00

Баница с късмети изненада новите общински съветници във Варна

С баница с късмети председателят на Партията на българските мъже Росен Марков посрещна новите общински съветници да положат клетва.  Днес се провежда първото заседание на новия Общински съвет във Варна, предшествано от клетва на новия кмет Благомир Коцев,..

публикувано на 13.11.23 в 13:57

Острите респираторни заболявания с ръст от 1/4 за седмица във Варна и областта

Ръст на случаите с остри респираторни заболявания във Варна и областта за седмица отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести.  В периода 6-11 ноември средната заболеваемост във Варна от ОРЗ е била 113 случая на 10 хиляди души, в сравнение..

публикувано на 13.11.23 в 10:00

13 ноември - Световен ден на незрящите хора

На 13 ноември светът отбелязва Международния ден на слепите хора.  Международният ден на слепите хора е избран от ООН през 1946 г. съвсем не случайно – на 13 ноември е рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който отчита съществуващата..

публикувано на 13.11.23 в 08:16

Почитаме Свети Мина - покровител на семейството

На 11 ноември почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, Луна". Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както..

обновено на 11.11.23 в 12:03

Варна ми е Женева! (СНИМКИ)

Петък е. Ден последен от тази работна ноемврийска седмица.  Ден за плаж. Ден за разходка. Ден за по-малко работа. Ден за мисли. Ден обикновен. Ден като ден. Но, какъв ден.  Притихнало море. Притихнали мисли. Притихнали страсти.  Ноември е. А, есен..

обновено на 10.11.23 в 14:51

С военен ритуал и изложба отбелязаха 579 години от Битката при Варна

Парк-музей на бойната дружба „Владислав Варненчик“ отбеляза 579 години от Паметната битка на народите, чийто център е Варна. През 1444 г. страните от Централна и Югоизточна Европа обединяват своите усилия, за да се противопоставят на османските..

публикувано на 10.11.23 в 13:07