Нюанси

СнимкаНЮАНСИ - 60-минутно радиопредаване за семейството, семейните ценности, взаимоотношенията, потребностите вътре и извън семейната система. За цветните неща в живота, за това което обагря ежедневието ни – всеки петък от 11 до 12 часа. Автор и водещ Ивелина Кръстева – дипломиран психолог, психотерапевт, фамилен консултант.

Казвам се Ивелина Иванова, по мъж – Кръстева. Кръстена съм на моя дядо Иван, който беше свещеник в една селска епархия. Детството ми – седем години, по дванадесет месеца, по четири седмици, белязани с много любов, топлота и мир с Вселената. Всяка година имахме ритуал с моя дядо, в стил „четири сезона”. Пролетта проверявахме дали лозите са оцелели след тежката зима, как са плодните дръвчета. После, през лятото задължително посрещахме Еньовското слънце, беряхме билки, ходехме за риба, а през есента, когато е и моят рожден ден, просто се разхождахме в гората и се радвахме на цветовете и безвремието. Идва зимата, с топлото огнище, с празниците, с именните дни на Христос – Богът наш, Йордан, Иван.... Това е светът на детството ми, където присъства бащиният дом, семейството. Това е една идилия, в пълен синхрон с поривите и страстите на природата и Твореца.

На Кръстов ден, за първи път започна излъчването на предаването НЮАНСИ – една продукция на фондация Европа и Радио Варна. Първи гост, в първото издание на НЮАНСИ бе отец Василий Шаган. Той отправи благослов към доброто начинание и слушателите на Радио Варна и отгори на въпроси, свързани с днешното място и значение на Църквата в живота на съвременния човек и разказа спомени от своето собствено семейство.

Първият ни гост в рубриката „Моето желано Аз” бе народната певица- Мария Иванова. Името й се свързва с Ансамбъл Варна, Оркестър „Камчия”, Музикална компания „Сънрайз Маринов”, носител на званието „Певица на Варна”, удостоена със „Златна лира” от Съюза на българските музиканти и със стотиците автентични народни песни, които е изпяла от душа и сърце. Майка на четирима сина, свекърва, баба, обичана съпруга и колега.

Учим се от традициите, от предците, от грешките си, от грешките на другите. Оглеждаме се в собствените си очи, в очите на приятелите, децата и на най-близките си. Очите на враговете ни са като пъклен огън, от който бягаме като Дявол от тамян. И се лутаме, въртим, състезаваме, борим, ръкомахаме, крещим, а накрая плачем със сълзи или замлъкваме завинаги. По-емоционалните се тревожим за бъдещето, по-прагматичните – за насъщния, а консуматорски настроените – броят материалните придобивки и строят кули от пясък. Не е ясно къде е истината, но ние ще я търсим и ще ви предизвикваме да споделяте с нас, в ефира на Радио Варна, вашата житейска история и истина. Мъдростта обикновено не е желан спътник и съветник в ежедневието на съвременния човек, защото тя носи в себе си смирение и малко тъга.


24_may

НЮАНСИ на 24 май

Безгранично щастие е, че ще бъдем заедно, в ефира на Радио Варна и предаването Нюанси, в петък, от 11 –т до 12-т, по времето, когато стотици хиляди деца, заедно със своите учители и родители ще шестват по улиците на страната ни  и ще  пеят „Върви, народе..

публикувано на 24.05.19 в 06:05

НЮАНСИ на 10 май

На 10 май, в студиото на НЮАНСИ водещи и гости ще бъдат ученици от Основно училище „Константин Арабаджиев”, гр. Варна. Те са участници в Клуб „Лудотека” по проект „Общуване без граници”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за..

публикувано на 10.05.19 в 06:05

НЮАНСИ на 3 май

Според статистика за деца от 0 до 5 годишна възраст, дори ако детето живее в семейство без възможности, но му се четат 6-7 книжки на месец е доказано, че то се развива успешно. Четенето на книги на деца от най-ранна детска възраст е от значение...

публикувано на 03.05.19 в 06:05

НЮАНСИ на 26 април

И тази година на Световния ден на авторското право, 23 април, се проведе Маратона на четенето. За 17-ти път, 17-та поредна година Регионална библиотека “Пенчо Славейков” призова своите приятели : „ Заедно да докажем колко много са четящите хора! А..

публикувано на 26.04.19 в 06:05

Обучението на деца е изпълнена с предизвикателства дейност

Продължаваме с публикациите на материали, касаещи чуждоезиковото обучение на  децата. Ако желаете да попитате специалистите или да изкажете Ваше мнение по темата, пишете ни на nyuansi@bnr.bg Като преподавател по английски език на деца и юноши..

публикувано на 16.04.19 в 12:29

НЮАНСИ на 12 април

На 12 април отбелязваме денят на първия в историята пилотиран космически полет (1961 г.) на космонавта Юрий Гагарин с кораба "Восток". На 12 април, 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и..

публикувано на 12.04.19 в 06:05

Десет игри за деца, които могат да се използват при чуждоезиковото обучение

Конфуций е казал: „Учителят е винаги готов да обучава и винаги готов да се учи.“ Английски език се учи в целия свят. Училищата, условията, учителите и учениците са различни, но едно нещо е универсално и неограничено: човешкият ум и..

публикувано на 10.04.19 в 17:27

НЮАНСИ на 29 март

На 29.03., в студиото на Нюанси ще ни гостуват : Мая Донева – Изпълнителен директор на Карин дом и Звезделина Атанасова – Директор Обучителен център. Ще си говорим за новите каузи и инициативи на Фондация и Обучителен център „Карин дом. За това..

публикувано на 29.03.19 в 10:05

НЮАНСИ на 22 март

На 22 март, петък, в поредното издание на НЮАНСИ ще ни гостува Апостол Апостолов. Той, заедно със своя екип от Ботаника Лайф, са част от една много благородна инициатива #БългарияДарява с една кауза, която са нарекли „Да научим децата на..

публикувано на 22.03.19 в 06:05

НЮАНСИ на 15 март

Петък, навечерието на Тодоровден, който се празнува в първата събота от Великия пост. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурни български кушии. Традицията повелява при изгрев слънце мъжете да сплетат опашките и гривите на конете, да..

публикувано на 15.03.19 в 10:00