Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Десет игри за деца, които могат да се използват при чуждоезиковото обучение

Конфуций е казал: „Учителят е винаги готов да обучава и винаги готов да се учи.“ Английски език се учи в целия свят. Училищата, условията, учителите и учениците са различни, но едно нещо е универсално и неограничено: човешкият ум и въображение.

В желанието си да отговаряме на ваши въпроси и потребности относно доброто и качествено обучение и възпитание на децата ни, отваряме темата за ранното чуждоезиково обучение:

- на колко години е добре да започне обучението по чужд език;
- как да изберем най-доброто място, където това може да се случи;
- как да подпомагаме процеса у дома;
- как се процедира в случай, че детето е билингви, т.е. единият родител говори на един, а другият – на друг език;
- какво да направим, ако детето не е родено в България и живее в мултиезична среда;
- добре ли е, в случай на доказани специални образователни потребности при детето, то да изучава и чужд език, защото „проговарянето” често става на английски, а не на майчиния език – български.

На тези и други ваши въпроси ще се опитаме да отговорим в продължение на няколко поредни предавания. Можете да ни пишете на nyuansi@bnr.bg и да споделите с нас вашите въпроси и мнения.

Пълното ангажиране на децата в учебния процес е от изключително значение. Това лесно може да се постигне като се създаде среда активираща всички техни сетива –визуални, слухови, кинетични и др. По този начин се постига така нареченото „активно обучение“, включващо дейности като пеене на песни, рими, танцуване, гледане на видео филмчета, изработване на проекти и използване на игри.

Игрите са важен елемент от живота на децата в етапа, в който започват изучаването на чужд език. Игрите по принцип стимулират вроденото любопитство на децата и желание да учат, създават настроение и развиват паметта им. Затова игрите трябва активно да се използват в обучението. По този начин децата не само учат езика, но и развиват социални умения.

Ето някои популярни игри, които са широко използвани при преподаване на английски език на деца:

1.  Colour dictation - Цветна диктовка

Учителят рисува елементарна картина на дъската: може да се състои от къща, слънце, цвете, куче и котка. Децата трябва да съставят прости  изречения за всеки предмет от картината, като ги  описват какъв цвят са.

Същата игра може да се използва за упражняване на предлозите. Тогава  заданието е да се опише местоположението на всеки предмет спрямо останалите.

2. Shaped poem - Да нарисуваме стихотворение

Децата работят по двойки. Избират цвете или плод и трябва  да го нарисуват и да  напишат стихотворение за него, като го опишат следвайки неговите контури.

3. Senses poem - Стихотворение за усещанията

Рисуваме балони с глаголи за основните усещания – виждам, чувам,  докосвам, опитвам, чувствам и т.н.  Децата трябва да напишат до всеки балон със стрелки думи или изрази, които са логически свързани със съответното усещане. Например: до балона „seeмогат да напишат „blue sky, the sea“ и т.н.

4.  Speech bubbles - Текстови  балони

Показваме на  децата картинка или снимка, например хора в ресторант. Отстрани  на  картината има няколко балона със зададени изрази, които се използват при поръчване на храна или други, свързани с обслужването и храненето. Децата трябва да съставят цели смислени изречения, отнасящи се към различните елементи на картинката. След това те трябва да свържат изреченията с предмета или човека, за  който се отнасят.  Като допълнително задание могат да направят диалог относно изобразената ситуация.

5.  Reading grid - Попълване на таблица при слушане на непознат текст

Може да се използва за деца с различно ниво на владеене на езика,  като  сложността на четивото е различно.

За най-малките може да бъде таблица с имената на животни и техните характеристики.

6.  Food groups - Разпределяне на храни по групи

Децата рисуват кръг, който е разделен на четири части със следните  названия, написани във външния ринг на кръга: Dairy- млечни продукти, Fish and meat- месо и риба, Cereals- зърнени храни, Fruits and vegetables- плодове и зеленчуци. Учителят  чете  различни храни  и децата трябва да  ги записват /ако са съвсем  малки и не могат да пишат да ги  нарисуват/ в съответния раздел на кръга.

7.  Mime what happens - Изиграй каквото чуваш

Учителят чете история  и децата трябва да изиграят/ имитират всяко действие, което чуват. Може да се използва за затвърждаване и на отделни лексикални единици и граматически конструкции – глаголи, наречия, команди и др.

8.  Substitution tables – Таблица за заместване

Учителят написва едно просто изречение на дъската- например: She has got long blond hair and blue eyes -Тя има  дълга руса коса и сини очи. Децата трябва да съставят  нови изречения като заместват всички думи с изключение на „has got - има“  като описват свои съученици - така могат да се упражняват не само нови езикови структури, но и прилагателни, части на тялото или всякаква друга нова лексика.

Допълнителни задачи: децата да четат своите изречения и другите да познават кого от класа са описали те. С напредване на възрастта, децата ще могат да използват този полезен метод и така ще придобият уменията да съставят изречения, следвайки зададен модел. Учителят трябва да следи всички техни изречения да бъдат смислени  и да се отнасят към реалния живот.

9 .Role plays - Ролеви игри

Този вид игри са често използвани за решаване на различни  езикови задачи. Повечето деца обичат да се вживяват в ролята на някой друг- така те се отпускат и се активизира повече лексика и граматика при пресъздаването на нормални комуникативни ситуации.

10.Line-up – Опашка

Играе се на групи от по четири деца. Необходими са големи карти, на всяка от които е написана една дума. Всяка група трябва да подреди своите думи, така че да състави смислено изречение. Всяко дете държи пред себе си своята карта,така че да се вижда от другите деца, които да преценят дали съставеното изречение е правилно. След това всички прочитат изреченията.

При по-големи деца играта може да се усложни като изреченията може да се използват като основа на цяла история.

Източници: 500 Activities for the Primary Classroom, Carol Read, Macmillan Books for Teachers


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Post Factum" с Валери Великов, на 20 октомври

На протеста в София снощи видяхме нещо, което до сега не бяхме виждали. Яйца по Министерството на отбраната. Фасадата стоически издържа на неприятелския огън, а поводът за него беше реплика на военния министър Красимир Каракачанов към анонимен гражданин, който на публично място му поиска оставката /размисли на водещия/. Другото в "Пост фактум":..

публикувано на 20.10.20 в 15:13
150 години от рождението на Махатма Ганди

НА СВЕТЛО на 20 октомври с Валерия Василева

Във Варна беше открита бронзова статуя на Махатма Ганди, подарена от правителството на Индия. Големият хуманист е бил духовен учител и вдъхновител на Борис Георгиев и позволява единствено на него да му направи портрет, под който Ганди написва: “В нозете на Бога, в сърцето на бедните”. Вредата от пестицидите върху пчелите..

публикувано на 20.10.20 в 11:58

НОВИЯТ ДЕН на 20 октомври със Светлана Вълкова

Проф.д-р Ивайло Въжаров, началник на Многопрофилната болница за активно лечение към Военномедицинска академия във Варна получи награда за работата си в условията на пандемия, освен това и преболедува Ковид-19. Разказ от първо лице Пандемията удари най-сериозно туристическия бранш. Загубите на бранша възлизат на 800 милиона евро,..

публикувано на 20.10.20 в 06:57
Медик от болница в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, след многочасова смяна - февруари 2020 г.

"Post Factum" с Валери Великов, на 19 октомври

Ще се мре, яко ще се мре. Но не знам дали ще е от коронавируса или от корона простотията, която яростно избуя покрай пандемията. Някой казал, че Ковид-19 е световна конпирация, която цели да бъде намалено населението на земята. Според друг, китайците умишлено го пуснали от лабораторията в Ухан за да ударят Запада. Не, не са китайците –..

публикувано на 19.10.20 в 16:13
свети йоан рилски икона

„На светло” на 19 октомври с Мариела Димитрова

В предаването ще отбележим Денят на Св.Йоан Рилски Чудотворец и денят на българския лекар. В 14.20 часа започваме с репортаж от награждаването на варненски мвдици за съществен принос в провеждането на държавната политика по лечението и превенцията на COVID19, но и каква е готовността на здравните заведения във Варна, включително и частните,..

публикувано на 19.10.20 в 14:52

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 19-ти октомври

Какво се случва с ремонта на пътя във варненската местност "Кабакум"? По темата разговаряме с хора от района след 8.00ч.; На живо от кв."Чайка" във Варна репортаж след 8.30ч. от най-красивата градинка в един от първите санирани блокове в морския град; Все по-малки деца споделят провокативни снимки в социалните мрежи и форуми,..

публикувано на 19.10.20 в 06:13

"Позиция" с Валери Великов, на 17 октомври

Предизвикателствата пред здравната система в условията на пандемия от коронавирус. Интервю с бившия зам.-председател на БЛС и управител на ДКЦ V във Варна д-р Галина Павлова. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов за новите кораби за флота и детайли около поръчката на Ф16. Бившият здравен министър и председател на партия..

публикувано на 17.10.20 в 08:30