Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НЮАНСИ на 26 април

И тази година на Световния ден на авторското право, 23 април, се проведе Маратона на четенето. За 17-ти път, 17-та поредна година Регионална библиотека “Пенчо Славейков” призова своите приятели : „ Заедно да докажем колко много са четящите хора! А именно – многобройни като звездите!”

Децата от третите и четвъртите групи на Детска градина №8 „Христо Ботев” четоха заедно със своите учители, родители и автори на детски стихове и приказки. Те правиха илюстрации на любими приказки и разказваха свои, измислени истории, които възрастните записаха. Тези детски книжки ще бъдат изложени през месец май, в Средношколски отдел, за да могат децата, заедно със своите родители да посетят Библиотеката и да станат нейни приятели и почитатели.

В петък, на Разпети петък, в студиото на НЮАНСИ ще ни гостува Румяна Кирова. Тя е дългогодишен детски учител, преподавател по новогръцки език, автор на много книжки със стихове и разкази за деца . Детството й преминава в Созопол. Тя пише за детето и морето, които са нейните две вечни любови. С Румяна Кирова ще си поговорим за това: лесно ли е да се пише за деца в днешно време; четат ли съвременните деца и с какво могат да бъдат провокирани, за да не загубят интерес към езика и писаното слово. Ще я питаме и за това кога е добре да започне обучението по чужд език и защо българите нямаме афинитет към изучаване на езиците на своите съседи.

Бъдете с нас на 26.04., когато според традицията, трябва да се погрижим за обредните хлябове за големия празник – ВЕЛИКДЕН.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Post Factum" с Валери Великов, на 20 октомври

На протеста в София снощи видяхме нещо, което до сега не бяхме виждали. Яйца по Министерството на отбраната. Фасадата стоически издържа на неприятелския огън, а поводът за него беше реплика на военния министър Красимир Каракачанов към анонимен гражданин, който на публично място му поиска оставката /размисли на водещия/. Другото в "Пост фактум":..

публикувано на 20.10.20 в 15:13
150 години от рождението на Махатма Ганди

НА СВЕТЛО на 20 октомври с Валерия Василева

Във Варна беше открита бронзова статуя на Махатма Ганди, подарена от правителството на Индия. Големият хуманист е бил духовен учител и вдъхновител на Борис Георгиев и позволява единствено на него да му направи портрет, под който Ганди написва: “В нозете на Бога, в сърцето на бедните”. Вредата от пестицидите върху пчелите..

публикувано на 20.10.20 в 11:58

НОВИЯТ ДЕН на 20 октомври със Светлана Вълкова

Проф.д-р Ивайло Въжаров, началник на Многопрофилната болница за активно лечение към Военномедицинска академия във Варна получи награда за работата си в условията на пандемия, освен това и преболедува Ковид-19. Разказ от първо лице Пандемията удари най-сериозно туристическия бранш. Загубите на бранша възлизат на 800 милиона евро,..

публикувано на 20.10.20 в 06:57
Медик от болница в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, след многочасова смяна - февруари 2020 г.

"Post Factum" с Валери Великов, на 19 октомври

Ще се мре, яко ще се мре. Но не знам дали ще е от коронавируса или от корона простотията, която яростно избуя покрай пандемията. Някой казал, че Ковид-19 е световна конпирация, която цели да бъде намалено населението на земята. Според друг, китайците умишлено го пуснали от лабораторията в Ухан за да ударят Запада. Не, не са китайците –..

публикувано на 19.10.20 в 16:13
свети йоан рилски икона

„На светло” на 19 октомври с Мариела Димитрова

В предаването ще отбележим Денят на Св.Йоан Рилски Чудотворец и денят на българския лекар. В 14.20 часа започваме с репортаж от награждаването на варненски мвдици за съществен принос в провеждането на държавната политика по лечението и превенцията на COVID19, но и каква е готовността на здравните заведения във Варна, включително и частните,..

публикувано на 19.10.20 в 14:52

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 19-ти октомври

Какво се случва с ремонта на пътя във варненската местност "Кабакум"? По темата разговаряме с хора от района след 8.00ч.; На живо от кв."Чайка" във Варна репортаж след 8.30ч. от най-красивата градинка в един от първите санирани блокове в морския град; Все по-малки деца споделят провокативни снимки в социалните мрежи и форуми,..

публикувано на 19.10.20 в 06:13

"Позиция" с Валери Великов, на 17 октомври

Предизвикателствата пред здравната система в условията на пандемия от коронавирус. Интервю с бившия зам.-председател на БЛС и управител на ДКЦ V във Варна д-р Галина Павлова. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов за новите кораби за флота и детайли около поръчката на Ф16. Бившият здравен министър и председател на партия..

публикувано на 17.10.20 в 08:30