Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Банго Васил

| обновено на 14.01.14 в 18:39
Снимка: БГНЕС

С възстановка на обичаи и много песни и танци в Бургас отбелязаха ромската Нова година. Тържеството беше в Етнографския музей и в него участваха възпитаниците на основното училище "Христо Ботев".

Според традицията на този ден ромите искат прошка от по-възрастните и посрещат в дома си Банго Васил. След идването му се разчупва и питката. Първата хапка от всяко парче се оставя под възглавницата и според това, което сънува човек през тази нощ, се гадае каква ще е годината за него.  

Семействата се събират в тесен кръг, като на трапезата има задължително погача с късмети и ястия от птиче месо, разказва и Веселин Лаков от ромския квартал "Огоста" в Монтана:

Според една легенда, когато Бог е решил да затрие циганите, Свети Василий изпратил ято гъски, които са ги спасили и оттогава е задължително гъската да присъства на трапезата.

От ранна сутрин в квартала тръгват сурвакари, които обикалят с пожелания за здраве и берекет. На този ден младите посещават възрастните хора, като носят греяна ракия, целуват ръка и искат прошка.

Празникът продължава и утре с много веселие, музика и танци.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32