Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон обвиняват ЕК, че подтиква "бежанци от еврозоната" към Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски политически кръгове обвиниха Европейската комисия, че насърчава "бежанците в еврозоната” да напускат континента и да се възползват от по-ниската безработица и по-високия икономически ръст на Великобритания. Комантарите бяха предизвикани от изявление на европейския комисар по социалните въпроси Ласло Андор за планирано разширяване на схемата EURES, която рекламира британски свободни работни места наред с други страни от Европейския съюз. Андор признава, че високото равнище на безработицата в еврозоната, достигнала рекордните 12 на сто, ще доведе до по голямо търсене на работа във Великобритания, където безработицата е 7,4 процента. 

В момента в EURES се рекламират над 480 хиляди работни позиции във Великобритания, със 180 хиляди повече от Германия, която е водещата икономика в Европа. Този факт разгневи някои британски политици. Консервативният депутат Дъглас Карсуел заяви, че ставаме свидетели на огромно придвижване на хора, които са бежанци от еврозоната и търсят работа, където и да е другаде, но не и в рамките на западащата обща валута. Пол Натъл, заместник лидер на националистическата Партия на независимостта, обвини пряко Европейската комисия, че удря шамар на безработните британци, които ще бъдат изместени от търсещи работа от страни, чийто хора работят за една пета от средното заплащане във Великобритания. По неговите думи, това ще доведе до още по голям спад на заплатите и условията за ниско квалифицираните работници и мнозина ще проклинат Европейската комисия за последните мерки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32