Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният ден в памет на жертвите на Холокоста беше отбелязан в София

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният ден в памет на жертвите на Холокоста беше отбелязан в София. Пред паметника на Димитър Пешев се събраха десетки представители на еврейската общност.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков не пропусна да отбележи приноса на българския народ в спасяването на близо петдесет хиляди български евреи. 

Да помним, за да не се повтори – тези слова, изписани на голям плакат в черно-бели цветове, и изложба в двора на църквата „Св. Георги“, където се издига паметника на Димитър Пешев – една от знаковите личности, благодарение на които са спасени почти 50 хиляди български евреи, напомнят за трагичните събития.

Михаил Миков каза в словото си: Годините ни отдалечават, но никога не бива да забравяме. Светът трябва да отбелязва този ден и да прекланя глава пред жертвите. Да гледаме на този мрачен спомен от човешката история като на нещо, което никога не бива повече да се случва.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта: Нашият народ е могъл да покаже мъдрост и човеколюбие, че няма малки и големи народи и малки и големи хора.

Племенницата на Димитър Пешев – Калуда Кираджиева, с вълнение сподели: Той тук проявяваше своите морални качества и своите виждания и своята любов към България. Смятам, че не може да разрешаваш български граждани – с тях да се постъпва така.

Венци и цветя отрупаха паметника на Димитър Пешев в знак на признателност.

Трудно можем да осъзнаем мащабите на трагедията за еврейския народ, каза посланикът на Израел Шаул Камиса Раз.

Максим Бенвенисти – председател на организацията на евреите в България „Шалом“, припомни еврейска мъдрост: Не мога да бъда добър за другите, ако не съм добър за себе си. Нека да бъдем добри, като сме солидарни с тези, които са около нас и имат нужда. Може би това е формулата за създаването на един по-добър свят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32