Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мюнхен, 20 държавни лидери и 50 външни министри трябваше да признаят, че опитът да постигнат поне примирие в Сирия търпи провал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази сутрин конференцията за сигурност в Мюнхен започна с необичайно остра самокритика и в много подтисната атмосфера. Причината за това бе темата Сирия. 20 държавни лидери и 50 външни и военни министри трябваше да признаят, че опитът да постигнат поне примирие в Сирия претърпява провал.

С много остри думи и в пристъп на истински гняв председателят на конференцията по сигурност Волфганг Ишингер се обърна към гостите си:

Това в Сирия е катастрофа, която трае вече две години и вече две години никой не е в състояние да помогне. Редно е всички , които се занимават с този проблем, просто да бъдат уволнени.

С последна информация как вървят мирните преговори за Сирия в Женева в Мюнхен пристигна и ръководителят им Лахдар Брахими:

Срамувам се да призная, че цяла седмица се занимавахме с един текст, който е изготвен още преди две години и въпреки това не успяхме да намерим консенсус, каза той.

Резултатите от събирането на основните участници в сирийската гражданска война в едно помещение са далеч от успех. Не е намерен изход за бедстващите хора в Хомс, нито пък са се споразумели за отваряне на хуманитарен коридор. Италианският външен министър Ема Боно предложи да се помоли руския президент Путин да повлияе върху режима на Асад за установяване на примирие поне докато траят олимпийските игри. Русия би могла да съдейства и за отварнето на хуманитарни коридори, по които да се снабдяват с храна и лекарства хората в бедстващите райони.

Конференцията продължава. Следобед основна тема ще е положението в Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32