Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадна идеята за професионална ЦИК

| обновено на 05.02.14 в 20:40
Снимка: БГНЕС

Временната комисия за промените в Изборния кодекс реши членовете на Централната избирателна комисия да бъдат предлагани от парламентарно представените партии и от партиите, които имат евродепутати. Така отпадна идеята за професионална избирателна комисия, която беше залегнала в първоначалния проект за Изборен кодекс по настояване на гражданските организации. Отпадна и предложението президентът да има квота в състава на Централната избирателна комисия. 

В момента Централната избирателна комисия се състои от 21 члена, но всички се назначават с указ на президента по предложение на политическите сили, като председателят е от най-голямата партия в парламента. С новите промени председателят, двама негови заместници и секретарят на Централната избирателна комисия ще се избират от Народното събрание, а останалите 15 ще се предлагат от партии в парламента и тези, с представители в Европарламента и ще се назначават с указ на президента. 

От името на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева представи предложението на института членовете на ЦИК да се избират на квотен принцип – 5 от парламента, 4 от президента. Според нея така ще се осигури баланс на интереси, какъвто има и в другите колегиални органи. Предложението не бе прието, срещу него възразиха от коалиция за България и от ДПС.

Към ЦИК се създава Обществен съвет, който да подпомага дейността му. Депутатите записаха, че изборният ден приключва не по-късно от 20 часа, а решенията на ЦИК ще се обжалват пред ВАС, но сроковете вече ще се изчисляват в календарни, а не работни дни.

Членовете на комисията за изборния кодекс приеха депозита за участие в изборите да е еднакъв за партии и коалиции в размер на 2 500 лева, а не както беше досега за коалиции той да е 5 хиляди лева и 100 лева за инициативни комитети.

Острите разногласия по време на дебата на второ четене за Изборния кодекс във временната комисия отложиха гласуването на текстовете в проекта, засягащи т.нар. "медийни пакети". Това са определени средства за партии и коалиции, регистрирали кандидати в Централната избирателна комисия, които ще се отпускат от държавния бюджет. Най-големи противници за отпускане на такива средства бяха от ДПС. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32