Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щайнмайер е най-одобряваният министър в Германия

Франк Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер
Снимка: БГНЕС

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е най-одобряваният министър в момента. Според допитване на ARD, за първи път от две години насам канцлерът Ангела Меркел отстъпва първенството на най-одобряван политик в страната. В началото на мандата на правителството на широката коалиция министърът на външните работи е стартирал със 17% доверие, но по-малко от два месеца след това той вече има 70% одобрение. Причини за това са категоричните му изявления против подслушването от страна на американците на най-влиятелните политици в Германия в продължение на години, а също и по отношение на събитията в Украйна. Г-жа Меркел остава втора с 69%, следвана на процент от финансовия си министър Волфганг Шойбле.

Социалдемократът Щайнмайер и християндемократката Меркел работят заедно за втори път, както през 2005-а година. На изборите пред 2009 г. той дори беше кандидат-канцлер срещу нея от СДП, а за миналогодишните отказа под предлог „мисията е невъзможна”.

Германците намират за стабилно управлението на третия кабинет Мерлкел, въпреки някои разминавания по отношение на социалната политика. Ако изборите биха се провели сега – съотношението на силите би се запазило.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32