Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън заминава на посещение в Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън заминава днес на двудневно посещение в Израел, подложен на силен натиск от еврейското лоби във Великобритания да признае статута на Израел като единствена еврейска държава.

Дейвид Камерън ще бъде придружен по време на двудневното си посещение от бизнес лидери, сред които двама донори на Консервативната партия, и журналисти. Посещението идва в момент на мирни преговори с палестинците при посредничеството на американския държавен секретар Джон Кери.

Признаването на Израел за държава на евреите е от ключово значение, защото израелските лидери не са склонни да признаят съществуването на палестинска държава, докато палестинците не признаят, че Израел е историчеиска родина на евреите. За разлика от Съединените щати, Канада и Германия Великобритания обаче не е склонна на такова признание и Камерън отбягна въпросите на журналистите, преди да замине.

Палестинските лидери смятат, че признаването на еврейска държава ще дискриминира живеещото там голямо арабско малцинство.

Днес Дейвид Камерън ще произнесе реч в Кнесета, след което ще посети Националния мемориал за жертвите на Холокоста Яд Вашем. По-късно ще има отделни срещи с президента Шимон Перес и с премиера Бенямин Нетаняху. Утре Камерън има насрочена среща с палестинския президент Махмуд Абас.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32