114 години от създаването на Военноморска база - Варна

Снимка: Архив
114 години от създаването на Военноморска база - Варна ще бъдат отбелязани днес. Церемонията ще започне в 10:00 часа. Базата е създадена с княжески указ № 40 от 1897 година. Военноморска база Варна е мястото, където много неща се случват за първи път, разказва историята. Това е семафорно - наблюдателната служба, минното заграждение, монтирането на корабна радиостанция, подводно плаване, морски десант, използване на морска авиация, начало на миночистачната и противоподводна дейност. От "флотския район" водят началото си Флотския арсенал, Морските специални школи и водолазното дело.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ливиу Драгня (Liviu Dragnea)

Лидерът на румънските социалдемократи е осъден окончателно на 3,5 г. затвор

Лидерът на управляващите в Румъния социалдемократи Ливиу Драгня бе осъден окончателно на 3 години и 6 месеца затвор по дело за корупция, съобщиха местни медии. Днес Върховният съд на страната отхвърли жалбата на Драгня и му даде срок от 24 часа да се яви в полицията, за да започне да излежава присъдата си, отбелязва АФП.  Решението идва, след като..

публикувано на 27.05.19 в 15:22
Маргаритис Схинас

ЕК: Популистите не спечелиха евроизборите, въпреки всички пророчества

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас определи днес резултатите от изборите като „доказателство, че европейската демокрация е жива“. „Европейските избори са ясно доказателство, че европейската демокрация е жива и се чувства добре. Най-високото участие в тях от 20 години насам е свидетелство за активната ангажираност на..

публикувано на 27.05.19 в 15:20

Нинова предлага връщане на БСП в парламента и избор на нов председател на партията

"Утре ще има Национален съвет на БСП, на който ще внесем предложение парламентарната група на "БСП за България" да се върне в Народното събрание и да внесе отново Закона за КОНПИ, промени в Закона за съдебната власт - за избор на европейски прокурори и за правомощията на главния прокурор", заяви на пресконференция след изборите за Европарламент Корнелия..

публикувано на 27.05.19 в 15:18

Стадионът на ул. "Студентска" ще е готов до есента

На занемарен терен на улица „Студентска” във Варна, срещу училище „Черноризец Храбър”, започна изграждането на нов стадион. Кметът на града Иван Портних съобщи, че той ще бъде готов до есента. Община Варна предвижда реализацията три проекта за изграждане на спортни съоръжения: многофункционален спортен комплекс в ж.к. „Владислав..

публикувано на 27.05.19 в 14:43

Окончателно: 32% за ГЕРБ, 22 за БСП във Варна

Окончателните резултати от изборите за Европейски парламент във Варна и областта   показват следното разпределение на гласовете: ГЕРБ 32,45% БСП „За България” 22,41% ДПС 13,47% ”Воля" 7.45% ВМРО 6.99% „Демократична България” 5.91% партия „Възраждане” 1.94% Патриоти за Валери Симеонов 1.47% Инициативен комитет за..

публикувано на 27.05.19 в 14:28

Проф. Пламен Илиев: Машинно се гласува много по-бързо и удобно

Всички видове индустрии, всички сфери на обществения живот няма как да не възприемат дигитализацията, каза ректорът на най-старото икономическо висше училище у нас – Икономическия университет. Говорим за дигитализация в обществото като цяло. Така че и  процесът на гласуване ще се случи. Някой ден Нещата винаги зависят и от нас, категоричен..

публикувано на 27.05.19 в 14:20

Започва записването на бъдещите първокласници

Точно в 10 ч. във вторник, 28-и май, ще бъде отворена електронната система за прием в първи клас в общинските училища на територията на Варна, съобщават от общинската администрация. През учебната 2019/2020 година са осигурени 3050 места в 37 училища. Всички първолаци ще са с целодневна организация на обучение, съобщават от дирекция „Образование и..

публикувано на 27.05.19 в 12:42