Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев подкрепи международните санкции срещу Русия

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви в Лондон, че подкрепя международните санкции срещу Русия. По-късно днес той ще обсъди кризата в Украйна с британския външен министър Уилям Хейг

Президентът остро разкритикува Москва заради намесата й в Украйна и заяви, че българското правителство не трябва да се въздържа от подкрепянето на по-строги икономически санкции срещу Кремъл заради щетите, които страната би могла да понесе при евентуален руски отговор.

Има по-важни неща от правенето на сметки и това е защитата на международното право, аргументира се Плевнелиев. Той припомни, че в балтийските републики също живеят много руснаци. Нима това означава, че Владимир Путин има право да се меси и там, попита българският президент.

Можем ли да очакваме че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса? Докъде ще го докараме, ако не спазваме елементарните международни норми?

Българският президент  ще обсъди днес новите санкции, които САЩ и Европа наложиха на Русия заради референдума в Крим при срещата си с британския външнен министър Уилям Хейг. Икономическите въпроси обаче остават основната цел на неговото посещение.

Вчера президентът получи уверение от Европейската банка за възстановяване и развитие за повече инвестиции в български проекти и конкретна помощ за малките и средните предприятия при пласирането на продукцията им в чужбина. Плевнелиев посочи, че това ще бъде и целта на откриващия се днес в Лондон българско-британски бизнес форум, в който участват близо 30 български предприемачи:

Да отключим нови пазари за българската икономика, да помогнем на малките и средните предпирятия да бъдат конкурентоспособни и експортно-ориентирани. В моята бизнес делегация в Лондон не са големите, но са иновативните и с потенциал малки и средни предприятия.

Сред деловите разговори е вместена и една от най-интересните срещи на президента Плевнелиев в Лондон. В ранния следобед той ще бъде приет в Бъкингамския дворец от кралица Елизабет Втора. Очаква се президентът отново да отправи покана към нея да посети България, така както направи и при първата им среща по време на лондонската Олимпиада преди две години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32