Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два пъти повече румънци търсят работа във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на румънците, кандидатстващи за работа във Великобритания, се е удвоил за една година, информира британският вестник "Експрес". 

Великобритания е страна номер едно за търсещи работа в чужбина румънци, показват последни данни. В сайта само на едно румънско бюро по труда за първите три месеца от годината са подадени близо 43 000 заявления за работа на Острова.

Данни за българите не са изнесени.

Статистиката е в подкрепа на опасенията във Великобритания за масов наплив от евтина работна ръка от България и Румъния, който подбива заплатите, лишава британци от работни места и подлага на изпитание обществените служби, коментира изданието.

Джерард Батън от Партията на независимостта коментира, че премахването на контрола за българите и румънците е довел до увеличение на желаещите да търсят работа и социални помощи на Острова.

Депутатът от Консервативната партия Найджъл Милс изтъква, че вносът на евтина работна ръка влошава положението за 2,4 милиона безработни във Великобритания.

Това не е опит да обвиняваме румънците, но безработицата продължава да е прекалено висока, отбелязва Милс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32