Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР не очаква България да бъде залята от вълна бежанци, върнати от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС
МВР и Държавната агенция за бежанците не очакват България да бъде залята от вълна имигранти, върнати от държави от Европейския съюз, каквато информация се появи преди време. До момента има отделни запитвания за това от Германия и Унгария.

Заместник-вътрешният министър Пламен Ангелов уточни, че връщането на бежанци у нас от страни от Европейския съюз се извършва по регламента "Дъблин", като става дума за отделни случаи:

Тези слухове, тези страховити числа, които се споменаваха, даже четоха в хиляди, категорично няма такава информация. Цялата 2013-а година мисля, че общият брой лица, които са ни върнати от други държави по регламента "Дъблин", е 98. Няма никакви индикации, че тази година, дори бройката да е малко по-различна, тя няма със сигурност да бъде в някакъв вариант, че да застраши системата
.

До момента в Държавната агенция за бежанците има запитвания за два-три подобни случая, съобщи заместник-председателят й Васил Върбанов:

Има отделни запитвания за такива бежанци, които са напуснали България и са отишли в другите страни на Европейския съюз. Не очакваме обаче масово да се върнат. Има от различни страни - от Германия, и от Унгария имаме, но са отделни лица
.

От Агенцията признаха, че в момента най-големият проблем е с интеграцията на бежанците у нас. Малка част от имигрантите получават визи. Повечето от тях са с хуманитарен статут, което на практика означава, че те остават на територията на България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32