Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Приемането на България и Румъния в Европейския съюз през 2007-а г. беше правилното решение, заявява председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в интервю за германския вестник "Берлинер цайтунг". Давам си сметка, че в двете страни много неща, не са както трябва. Затова наблюдаваме положението там много отблизо в рамките на специално създадения за това Механизъм за сътрудничество и проверка, отбелязва Барозу. Представете си, че Румъния и България днес не бяха част от ЕС. Най-вероятно биха били подложени на масиран натиск от Москва, подчертава председателят на ЕК.

Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), започваща днес в Страсбург, може да стане последна за Русия - поне за тази година, предупреждава руският "Комерсант". Според вестника руските депутати са готови да напуснат ПАСЕ превантивно, ако асамблеята реши да гласува изключването им като наказание за присъединяването на Крим. Анализаторът Фьодор Лукянов коментира пред "Независимая газета", че изявленията за напускане на руските депутати са натиск върху ръководството на Съвета на Европа и ПАСЕ с цел да се предотврати разглеждането на въпроса. Ако бъде изключена от ПАСЕ, Русия може да анулира мораториума върху смъртното наказание, заяви междувременно руският сенатор Игор Морозов. Последва цял куп радостни коментари - уж нямало да слушаме и Европейския съд по правата на човека, можело да забравим най-сетне разните там европейски конвенции, пише "Ведомости" в редакционен коментар. Всъщност обаче замразяване на членството в ПАСЕ няма да означава нищо подобно - ПАСЕ е само част от Съвета на Европа, в който членува Русия, а конвенциите са в сила не заради руското членство, а защото са подписани от Москва, обяснява всекидневникът.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32