Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 30 хиляди повече са българите и румънците във Великобритания за една година

Британски експерти изчисляват, че поне 30 хиляди българи и румънци са дошли да работят в Обединеното кралство през последната година. С това общият брой на имигрантите от двете страни е достигнал 200 хиляди души. Прогнозата за големината на българската и румънската общност е изготвена от икономисти от Оксфордския университет по искане на вестник „Телеграф”. Официалната статистика за това колко имигранти са пристигнали във Великобритания ще бъде публикувана в сряда. Тогава ще стане ясно дали са оправдани твърденията, че Острова е бил залят от българи и румънци след падането на трудовите ограничения за тях от първи януари тази година. 

Учените от Оксфорд обаче смятат, че може да се говори за наплив на граждани от двете страни. Те базират преценката си на данни от предишни години, които показват, че въпреки наличието на рестрикции движението на хора от България и Румъния към Обединеното кралство постоянно се е увеличавало. Експертите твърдят, че през първите три месеца на 2014-та във Великобритания е имало поне 30 хиляди повече българи и румънци в сравнение със същия период на миналата година. Това е скок от 25% и означава, че в момента на Острова живеят близо 200 хиляди граждани на България и Румъния. 
Ако цифрите бъдат потвърдени тази седмица и от официалната статистика, това ще засили още повече позициите на антиимигрантската Партия на незивисимостта на Обединеното кралство. Според анкетите тя ще се представи най-добре на изборите за Европейски парламент след две седмици. Данните ще задълбочат и разногласията сред управляващата Консервативна партия, в която евроскептиците критикуват премиера Дейвид Камерън, че води твърде мека политика по имиграцията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32