Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков даде обяснения в СДВР

| обновено на 18.05.14 в 15:14
Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Румен Петков беше извикан на разговор в Столичната полиция по сигнал за купуване на гласове. Разследването е започнало след сигнал от региона на Плевен, съобщиха от  Софийската градска прокуратура. От държавното обвинение уточниха пред наш репортер, че става дума за проверка, а не за досъдебно производство и че Петков е давал обяснения само като свидетел.

Бившият вътрешен министър се е яви около 8 часа сутринта. Той успя да избегне намиращите се пред сградата журналисти. Новината за призоваването му беше потвърдена официално от МВР. Петя Ангелова, говорител на Столичната полиция, каза:

Тази сутрин господин Румен Петков бе призован в сградата на СДВР да даде обяснения по прокурорска преписка около 8.00. След като даде съответните обяснения, си тръгна. Това е към момента информацията, която можем да дадем.


В областната дирекция на МВР в Плевен е бил получен сигнал за купуване на гласове за предстоящите евроизбори. По започналата проверка вчера са били разпитани двама мъже от криминалния контингент на района. По разпореждане на Софийската градска прокуратура преписката с материалите е изпратена в СДВР. В телефонен разговор Румен Петков поиска:

Настоявам прокуратурата веднага да разсекрети тази преписка или поне в частта, в която тя засяга мен. Това е абсолютно в правата на наблюдаващия прокурор. Настояването ми за разсекретяване се дължи на абсурдността  на факта, че се институционализира абсурдността по един доста публичен начин. Разсекретяване на преписката, да не може Румен Петков да обясни какви лъжи, какви клевети се съдържат в нея, какви абсурдни твърдения. Много се надявам прокуратурата да обяви пред българските граждани, да повдигне обвинение, кои са хората, които са поканени от средствата за масова информация на секретна преписка. Ако не бъдат индентифицирани тези, които са извикали медиите, това означава, че прокуратурата е част от схемата за манипулиране на изборите, за опорочаване на изборите и част от схемата за злепоставяне на български граждани.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32