Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: РЗИ няма да заличават практики на лични лекари, които не са придобили специалност "Обща медицина"

Снимка: Капитал

С още 5 години да се удължи срокът общопрактикуващите лекари да имат възможност да придобият специалност "Обща медицина". Това предложение за промяна в Закона за лечебните заведения ще бъде внесено на първото заседание на Комисията по здравеопазване след евроизборите. Това съобщиха от НЗОК. Разговори в тази посока се водят с комисията и с националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Така от Касата отговориха на коментарите от ГЕРБ, че от 01.06. над 1 000 000 български граждани щели да останат без личен лекар. Практики няма да бъдат затваряни.

Председателят на сдружението д-р Любомир Киров уточни, че се създава излишно напрежение:

Има в проекта за изменение и допълнение на Закона за здравето и лечебните заведение е залегнал този текст във връзка със специализацията, който ще даде възможност, колегите, които не са зачислени, да започнат да специализират, а другите да приключат специализацията си в определени срокове.

Може да има забавяне в приемането на поправката, но личните лекари ще приемат пациенти, допълни Киров.

Ние си вършим работата, както и тези колеги, за които говорим. Те имат договори, сключени с Националната здравноосигурителна каса, така че те няма да спрат да работят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Десислава Атанасова

Д. Атанасова: 1 милион българи ще останат без личен лекар от 1-ви юни

Бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова от ГЕРБ предупреди,че заради липса на поправка в Закона за здравето над 1 милион българи ще останат без личен лекар от 1-ви юни: И това стана възможно благодарение на липсата на всякаква..

публикувано на 23.05.14 в 11:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32