Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Фараж: Постигнахме историческа победа, сънят се превърна в реалност

Найджъл Фарадж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Найджъл Фараж заяви, че е постигнал най-невероятния резултат в британската политика за последните 100 години, след като неговата Партия за независимост (ЮКИП) спечели изборите за европейски парламент.

Думите на Фараж напълно се подкрепят от статистиката, според която за първи път през последните 100 години консерваторите или лейбъристите не печелят избори и за първи път партия, която няма депутат в Уестминстър, постига такъв успех. Това даде основание на Фараж да изрази увереност, че на общите избори догодина ЮКИП ще има депутати в Уестминстър.

Освен това за първи път Консервативната партия е трета – консерваторите винаги са били или първи, или втори.

ЮКИП печели 27,5% от гласовете, което й осигурява 23 депутатски места. Втори са лейбъристите с 25-процентна подкрепа и 18 депутати. Със същия брой депутати, но с малко по-ниска процентна подкрепа, са консерваторите. 

Пълните резултати от гласуването в Шотландия ще станат известни около обед британско време, но те няма да променят ситуацията в челото, тъй като там традиционно силно се представя Шотландската националистическа партия.

Прогнозите са, че националистите и лейбъристите ще спечелят по две депутатски места, а консерваторите и партията на Фараж по едно.

Предстои преброяването на гласовете и в Северна Ирландия, която ще излъчи трима депутати от общо 73 за Великобритания.

Зелената партия ще има трима депутати, докато либералдемократите, които са коалиционен партньор в правителството, загубиха девет и ще бъдат представени само с един депутат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32