Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2013-а Великобритания е платила 30 млн. паунда детски надбавки на семейства, живеещи в други страни от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През миналата година Великобритания е платила 30 милиона паунда детски надбавки на семейства, които живеят в други страни от Европейския съюз (ЕС).

Около две трети от тази сума е отишла при роднините на полски мигранти, които работят в Обединеното кралство. Над 13 хиляди полски семейства издържат с тези пари повече от 22 хиляди деца.

На второ място като получател на британски детски надбавки е Ирландската република. Но броят на семействата там, подпомагани от британския данъкоплатец, е десет пъти по-малък – 1 231. Следват Литва, Латвия, Франция и Словакия.

България е на 11 позиция в тази класация. През миналата година 186 български семейства са получили помощи от британската хазна за издръжката на 245 деца.

Даването на детски надбавки на европейци, които работят на Острова, но семействата им са останали в родината, не е незаконно. Според правилата на ЕС социалните осигуровки трябва да се изплащат на територията на цялата организация.

Но данните идват в неудобен момент за партията на премиера Дейвид Камерън. Осезаема част от нейните избиратели вече подкрепят антиимгрантската ЮКИП, която убедително спечели европейските избори миналата седмица.

В опит да си върнат изгубения електорат консерваторите сега обмислят как да ограничат още повече достъпа на мигранти от ЕС до социалната система във Великобритания.

От тази година новопристигналите трябва да чакат три месеца, преди да могат да кандидатстват за помощи. Лондон планира да увеличи този срок, както и да депортира безработните европейци, които нямат реални шансове да си намерят работа.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32