Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият премиер Самарас направи промени в състава на кабинета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов старт на правителството в Атина с основни промени в състава на кабинета. Премиерът на Гърция Андонис Самарас извърши пълна промяна в състава на кабинета, като смени и финансовия министър. Опозицията настоява за предсрочни избори.

Отстраняването на финансовия министър Янис Стурнарас е ясен знак за частична промяна по отношение на строгите икономически мерки. Новият финансов министър е професор по икономика и съветник на двама премиери на Гърция.

Андонис Самарас смени изцяло състава на ръководството в основни министерства, като вътрешните работи, образованието, здравеопазването.

Министър на външните работи и вицепремиер остава лидерът на социалистите – Евангелос Венизелос.

Запазват поста си министрите на енергетиката и туризма. В тези сектори правителството отчита успех на досегашната политика.

Първите коментари посочват желанието на премиера да възстанови доверието в управляващата коалиция след слабите резултати от евроизборите.

Промяната на лицата не означава и различна политика, заявиха партиите от опозицията и отново приканиха премиера да подаде оставка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32