Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четиристранната среща в Берлин договори рамката за примирие в Югоизточна Украйна

| обновено на 03.07.14 в 12:22

На срещата си в Берлин министрите на външните работи на Украйна, Русия, Германия и Франция съгласуваха декларация за прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна. 
Договорихме се за подновяване на преговорите в рамката на тристранната контактна група, съобщи германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. Той уточни, че това трябва да стане в най-скоро време. Украинският му колега Павло Климкин призова за ефективен контрол на руско-украинската граница. Прекратяването на огъня не бива да бъде използвано за прегрупиране на силите, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Украйна и Русия са показали готовност да се върнат на масата за преговори, но това ще стане най-рано в събота.

От съвместна декларация на четиримата дипломати става ясно, че Русия и Украйна ще преговарят в рамките на контактната група, в която представители има и ОССЕ. Москва е съгласна да има общ граничен контрол между украинските и руските власти на територията на Русия, но едва, след като примирието и прекратяването на огъня е вече факт. ОССЕ пък трябва да получи ролята на основен наблюдател дали спирането на огъня се спазва и от двете страни. 

Това не е решение на всички проблеми, нито пък вълшебна формула, която за една нощ ще омиротвори региона. Но все пак направихме първата важна крачка по посока на двустранно прекратяване на престрелките, заяви Щайнмайер след срещата.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32