Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андонис Самарас: Няма македонски език

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма македонски език, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас и допълни, че той е измислен от комунистите. Преговорите за асоциирането на Скопие в Европейския съюз няма да започнат, докато страната показва признаци на неотстъпчивост, каза той.

Изявлението на гръцкия премиер изненада дори и гръцките журналисти, които не са свикнали на този начин на диалог с Андонис Самарас. Търпението на премиера и неговата типична дипломатичност се изчерпаха пред македонския журналист, който още преди да постави въпроса си на пресконференция в Страсбург каза, че е кореспондент на македонскоезична медия.

Самарас отговори директно това, което всеки грък мисли, но никога дори външен министър не си е позволил да го каже, коментират гръцките медии. Гръцките телевизии във всички емисии показваха изявлението на Самарас с коментари, че най-накрая някой трябваше да каже истината директно на Скопие без прикритие зад абстрактни дипломатически изявления.

Опозиционните партии не поздравиха премиера за смелостта му, но за първи път не направиха негативни оценки за позицията на Атина в Страсбург.

Самарас уточни, че ЕС не започва преговори за асоцииране със Скопие, защото страната не отговаря на критериите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32