Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Плевнелиев: Има пълен консенсус за влизането на България в Еропейския банков съюз

Снимка: БГНЕС
Има пълен консенсус по присъединяването на България към Европейския банков съюз, заяви президентът Росен Плевнелиев в изявление след приключването на консултациите с парламентарно представените политически сили и с изпълнителната власт.

Мисля, че това е голямата новина от днешните консултации. Тя е позитивна, важна за всички нас. Имаме пълен консенсус - незабавно да стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС.

По случая с Корпоративна търговска банка политическите сили, представителите на изпълнителната власт и другите участници не са постигнали съгласие – дали трябва да бъде изработен специален нов закон, който да се приложи в този случай или в него да се приложи сега действащото законодателство. Президентът беше категоричен:

Всички се обединиха, че действията на институциите трябва да са подчинени на принципите на отговорността и справедливостта, на превенцията и на наказанието и да работят за доверието на българските граждани.

Дебатирахме и мерки, включително в много големи подробности, за това, как да създадем механизъм, в случая с КТБ, който е много по-различен от всички останали български банки, така че да направим ясното разделение и да гарантираме, че, от една страна, честният данъкоплатец и добросъвестният клиент на банката ще бъде защитен. Същевременно спекулативните сделки да бъдат за сметка на тези, които са ги позволили, а престъпното поведение да бъде наказано с цялата строгост на закона.


Президентът уточни, че сегашните нормативни актове, които могат да се приложат, във всички случаи отговарят на европейските изисквания. Това са добри закони – каза президентът и няма проблем, ако не се изработи специален закон те да бъдат приложени. Росен Плевнелиев допълни:

Ще бъдат изпълнени всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, на които са отпускани кредити, в разрез с регулациите, ако има такива, всички – от първия до последния, и разбира се, до крайния им собственик
.

Банковите депозити до 100 000 евро в България са гарантирани със закон. Това се отнася и за всички клиенти на КТБ. Фондът за гарантиране на влоговете и правителството разполагат с достатъчно ресурс да изпълнят своя ангажимент.

Също така стана ясно, че е договорена актуализация на бюджета – дефицитът да се вдигне до 3%.

Правителството е готово да актуализира бюджета на НЗОК, за да се осигури нормалното функциониране на системата, заяви президентът Росен Плевнелиев. Той посочи, че се очаква законодателна инициатива за актуализацията от страна на кабинета "Орешарски" в следващите няколко дни.
 
Освен това е договорено на служебното правителство да се дадат правомощия за договаряне на нови заеми.

Президентът каза също, че специално внимание трябва да бъде отделено от тук нататък на европейското финансиране – най-вече на подпомагането на общините със съфинансиране, за да могат те да усвоят достатъчно европейски програми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32