Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата партия във Великобритания критикува Камерън за меката му позиция за конфликта в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън е подложен на все по-силна критика в собствената си Консервативна партия от високопоставени политици, които смятат, че Лондон не прави достатъчно, за да спре насилието в Газа.

Британските медии говорят за бунт сред управляващите консерватори, който бе предизвикан от оставката по-рано тази седмица на баронеса Варси. Тя заяви, че се оттегля като заместник-министър на външните работи, тъй като британският министър-председател отказва да заеме по-твърда позиция към Израел заради военната акция в Газа, при която бяха убити близо 2000 палестинци.

Баронеса Варси посочи, че действията на Дейвид Камерън вредят на британския национален интерес, тъй като могат да радикализират младите мюсюлмани на Острова. Тя призова за незабавно оръжейно ембарго срещу Израел и посочи, че подходът на правителството към кризата в Газа е "морално незащитим". 

Нейните думи бяха подкрепени от други известни политици-консерватори.  Алистър Бърт, бивш заместник-министър на външните работи за Близкия изток, заяви, че недоволство от британската позиция към конфликта има не само в неговата партия, но и сред всички депутати в британския парламент.

Бившият министър на отбраната сър Никълас Соумс написа в Туитър, че правителството трябва да се поучи от оставката на Саида Варси, която е напуснала заради много сериозен проблем.

Но най-силното изказване дойде от депутата Андрю Мичъл, който е бивш министър на международното развитие. Той заяви, че Израел има право да се защитава, но добави, че страната трябва се съобразява с международното право, когато предприема военни действия. Мичъл предупреди, че избиването на невинни хора в Газа "ще се отрази на поколения напред" и именно това е нещото, което "трови наличието на добра воля в Близкия изток". Той подкрепи и призива на баронеса Варси за налагане на оръжейно ембарго. 

Наблюдатели отбелязват, че оставката на Саида Варси, първата жена-мюсюлманка в британското правителство, ще подкопае усилията на консерваторите да спечелят гласовете на мюсюлманската общност на Острова на общите избори догодина.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32