Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС заседава извънредно

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проведе извънредно заседание. Според предварителна информация прекъсването на лятната ваканция на съдебните кадровици се налага заради няколко спешни кадрови решения, които трябва да бъдат гласувани.

Основното решение, което трябваше да вземе по спешност ВСС, беше да се произнесе по искането на съдията от Софийския апелативен съд Красимира Медарова временно да излезе от системата, за да поеме поста министър за изборите в служебния кабинет. След отказа й да стане част от екипа на премиера Близнашки заради разностранните критики към нея заради председателството й на ЦИК в периода 2011-а година – март 2014-а година, Медарова вече няма как да е точка в дневния ред на ВСС.

Съдебният кадрови орган обаче има да се произнася и по други въпроси, имащи отношение към комплектуването на екипите към правосъдното и вътрешното министерство. Очаква се преди заседанието на Съвета да станат факт премиерските заповеди за назначаването на трима действащи магистрати за заместник-министри в правителството "Близнашки". Това са съдиите Петко Петков и Аглика Адамова и прокурорът Андрей Янкулов. След заповедите за назначаването им тримата трябва да бъдат временно освободени от магистратските си задължения от ВСС. Едва след това Петков и Адамова могат да поемат новите си функции в Министерството на правосъдието, а Янкулов в Министерството на вътрешните работи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32