Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН се събра извънредно за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че насилието в Украйна опасно се изостря, но че няма начин, по който международният орган да провери последните съобщения за навлизане на руски войски на украинска територия. Фелтман откри свиканото по искане на Литва извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка със задълбочаващата се криза в Украйна, като каза, че развитието на ситуацията напоследък бележи "опасно изостряне на конфликта".

Съединетите щати заедно с още няколко страни–членки на Съвета за сигурност, включително Литва и Франция, призоваха Русия незабавно да изтегли своите войски. Американският посланик Саманта Пауър обвини Русия в лъжи, а руският представител Виталий Чуркин не отрече руското присъствие като каза има руски доброволци в източната част на Украйна. Никой не крие това. Чуркин коментира, че Съединените щати трябва да спрат да се намесват във вътрешните дела на суверенни държави и добави, че е било блокирано предложение на Русия за изявление на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Според него заради разрушителните усилия на редица негови членове Съветът за сигурност така и не може да изпълни своята роля за уреждане на украинската криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Обама обвини Русия за усложнената обстановка в Украйна

Американският президент Барак Обама обвини Русия за усложняването на ситуацията в Украйна.  Обама не определи настъпването на руските части в украинска територия като "инвазия“ и вместо това говори за дълготрайно нахлуване. Русия умишлено и..

публикувано на 29.08.14 в 07:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32