Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов за Кристалина Георгиева: Когато една държава не е консолидирана, не може да очаква да успее сред 28

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че от самото начало е знаел, че Кристалина Георгиева няма да стане върховен представител на Евросъюза за външната политика заради липсата на обща българска позиция по кандидатурата й. Борисов участва в среща на Европейската народна партия в Брюксел преди Европейския съвет. Името на италианката Федерика Могерини се сочи като най-вероятен европейски дипломат номер едно, а на полския премиер Доналд Туск - като очакван следващ председател на Европейския съвет.

Когато една държава не е консолидирана, не може да очаква да успее сред 28, заяви Бойко Борисов по повод кандидатурата на Кристалина Георгиева, която по думите му е била фаворит в Европа заради опита и добрата си работа:

Но иначе в България не беше фаворит. Знаете опитите на г-н Станишев, на Вигенин да се наместят на места, които изобщо не са за тях. Това бяха разнопосочни сигнали.

Що се отнася до другия пост, за който европейските лидери трябва да вземат решение днес – председател на Европейския съвет, според Борисов, изборът ще е Доналд Туск и това е добър вариант за България:

99.9 ще е г-н Туск. Той е добър приятел на България, бил е в България, познаваме се прекрасно, имаме над 50 съвета сигурно заедно.

По-късно Европейската народна партия подкрепи кандидатурата на полския премиер Доналд Туск за поста председател на Европейския съвет.

На срещата на ЕНП в Брюксел Бойко Борисов определи като показателно отсъствието на лидера на ПЕС Сергей Станишев от аналогичната среща, която проведоха лидери от левицата по-рано днес в Париж.

Борисов припомни, че Сергей Станишев за втори път не е сред поканените на подобна среща в Елисейския дворец. Той коментира, че вероятно бягството му от българската политика, за да стане евродепутат, както и краха на БСП на няколко поредни избори, се отчитат и в Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32