Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън и Ник Клег уточняват мерките за справяне с ислямските екстремисти

Лондон Великобритания полиция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън и вицепремиерът Ник Клег уточняват последни подробности по новите планове на британското правителство за справяне с ислямските екстремисти.

Дейвид Камерън възнамерява да улесни работата на разузнаването с пълен достъп до информация за пътуващите със самолети. Той също ще обяви мерки за засилване на сътрудничеството с Турция и Германия в рамките на плановете на правителството да спре потока от родени във Великобритания джихадисти да пътуват до и от Сирия и Ирак. Смята се, че близо 500 британски граждани се сражават в момента в редиците на "Ислямска държава", а други 250 са се завърнали на Острова, преминавайки основно през Турция и Германия.

В момента Дейвид Камерън уточнява подробностите с вицепремиера Ник Клег, след като кралят на Саудитска Арабия предупреди, че терористични групировки ще извършат нападения в Европа през септември, ако не бъдат възпрени със сила и бързи мерки. Камерън и Клег вече постигнаха споразумение за изземането на паспортите на заподозрените джихадисти.

Все още обаче предстои да изгладят различията си по плановете за временна забрана на родените във Великобритания джихадисти да се завърнат на Острова, както и по затягането на превантивните мерки срещу тероризма, тъй като те трябва да бъдат законово обезпечени. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Камерън обявява нови мерки срещу участието на европейски екстремисти в бойните действия в Сирия и Ирак

Великобритания може временно да забрани на британските граждани, които се сражават в Ирак и Сирия, да се завърнат, съобщи Би Би Си. Британците, заподозрени, че са замесени в тероризъм, ще могат да запазят гражданството си, но за известен период от време..

публикувано на 01.09.14 в 07:42
Дейвид Камерън

Камерън ще обяви нови мерки за справяне с растящата заплаха за британската сигурност

Британският премиер Дейвид Камерън ще обяви нови мерки във Великобритания за справяне с растящата заплаха за британската сигурност на фона на събитията в Ирак и Сирия. Британският премиер Дейвид Камерън и вицепремиерът Ник Клег ще..

публикувано на 30.08.14 в 11:42

Д. Камерън: Мерките за борба срещу екстремизма трябва да бъдат координирани

Ден след като повиши нивото на терористична заплаха във Великобритания от "значително" на "сериозно" британският премиер Дейвид Камерън отново подчерта, че мерките за борба срещу екстремизма трябва да бъдат координирани:   Днес в Брюксел ще имаме..

публикувано на 30.08.14 в 17:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32