Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха нови санкции на Русия

Съединените Щати наложиха нови санкции срещу Русия, които са били координирани тясно с Европейския съюз. Американският президент Барак Обама посочи, че мерките се предприемат, заради действията на Русия, които са дестабилизирали допълнително ситуацията в Украйна през изминалия месец. Допълнителните санкции засягат финансовия, енергийния и сектора по отбраната.

Добавят се мерки срещу шест руски банки, сред които е и най-голямата "Спербанк", като американските граждани няма да могат да купуват дълг на тази банка, който е с по-голям падеж от 30 дни.

На телеконференция с висши лица от администрацията на Белия Дом беше посочено, че всяка една от тези финансови институции е разчитала до голяма степен на американска валута за откупуване на дългове.

В сферата на отбраната действията на Съединените Щати също са съгласувани с Европейския съюз, като те засягат лица и държавни фирми от военната промишленост.

В енергийния сектор под удара на санкциите попадат пет компании – "Газпром", "Газпромнефт", "Лукойл", "Роснефт" и "Сургутнефтегаз".  Те няма да могат да получават американски средства в случаите, в които проучват възможности за добиване на гориво или при производството на такова, когато става дума за проекти под вода, при арткически експедиции и за добиване на шистов газ.

Висши служители от администарцията президента Барак Обама коментираха, че наложените на Кремъл санкции са оказали сериозно влияние върху руската икономика и данните, с които те разполагат показват, че страната е на път да влезе в рецесия. Служителите, пожелали анонимност, изразиха желание да отменят мерките, ако Русия приложи ясни доказателства, че спазва подписаното примирие в Минск на 5 септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32