Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха местните избори в германските провинции Бранденбург и Тюрингия

Германия избори
Снимка: Никола Миладинов / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнаха местните избори в германските провинции Бранденбург и Тюрингия. Очаква се те да донесат победа за социалдемократите.

Със скандал започнаха местните избори в провинциите Бранденбург и Тюрингия тази сутрин. Лидерът на новосформираната партия „Алтернатива за Германия” – професорът по икономика Бернд Луке, в последната си реч преди вота обяви държавната и вътрешната сигурност на ГДР за постижение, което е било загубено. С това той явно се опитва да привлече на своя страна гласоподователите в Източна Германия, които изпитват носталгия по старите времена, коментират медиите. Политическите партии обаче протестираха срещу подобен популизъм. „Професор Луке направи партия,за да върне обратно германската марка и да извади Германия от еврозоната. Сега освен марката, явно е решил да връща и Щази”, коментираха от социалдемократическата партия

Социалдемократите имат най-добри шансове за победа в изборите в Бранденбург, а в Тюрингия ще управляват в коалиция.

С това Германската социалдемократическа парти ящ епродължи победния си ход от последните избори. За сметк ан атова продължава крахът на либералите. Свободнат адемократическа партия вероятно ще загуби и местата си в парламентите на Тюрингия и Бранденбург.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Тюрингия и Бранденбург се провеждат избори за местен парламент

В две източни германски провинции - Тюрингия и Бранденбург се провеждат избори за местен парламент. Очаква се избирателната активност да бъде около 60 процента. След изборния успех преди две седмици в Саксония новата евроскептична партия Алтернатива..

публикувано на 14.09.14 в 09:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32