Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изработен е план за преодоляване на споровете за газа между Русия и Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В газовия спор между Русия и Украйна днес бяха постигнати базови споразумения и беше изработен план за преодоляване на противоречията. Това съобщи европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той беше посредник в преговорите между Москва и Киев, които се проведоха днес в Берлин. В германската столица преговаряха руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският му колега Юрий Продан. В разговорите участва и шефът на "Газпром" Алексей Милер.

Участниците в тристранните газови преговори в Берлин предлагат Украйна да плати два милиарда долара на "Газпром" за доставеното гориво до края на октомври, съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. По думите му, Киев ще плати още 1 милиард и 100 милиона до края на годината. Остатъкът от украинския дълг се предлага да бъде погасен след решението на арбитража, ако то бъде в полза на Москва.

В близките месеци "Газпром" ще достави на украинската страна 5 милиарда кубически метра газ, но при условие, че страната плати 2 милиарда долара от дълга си и предплати по цена от 385 долара за хиляда кубически метра. Договореностите ще бъдат потвърдени от страните в понеделник или вторник, а в края на следващата седмица в Берлин ще се проведе среща за подписване на протокола за задълженията, каза Гюнтер Йотингер. Според него украинската страна трябва да купи от 5 до 10-12 милиарда кубически метра газ, за да гарантира безпроблемния транзит за Европа.

Малко преди да се постигне споразумението Русия заплаши ЕС, че ще прекрати доставките на газ за Европа, ако Европа снабдява от тях и Украйна. Едновременно с това Унгария внезапно спря подаването на газ за Украйна, обосновавайки се със свои нужди.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Киев: Справедливата цена на руския газ е цената на европейските газови борси

Украинският енергиен министър Юрий Продан отново заяви, че справедливата цена на руския газ за страната му е цената на европейските газови борси.  Надяваме се на днешните преговори да постигнем компромис , добави той след пристигането си в Берлин за..

публикувано на 26.09.14 в 14:54
Гюнтер Йотингер

В Берлин започнаха преговорите за газовия спор между Русия и Украйна

Днес в Берлин бяха подновени преговорите в газовия спор между Украйна и Русия. С посредничеството на европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в германската столица се срещат руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският му..

публикувано на 26.09.14 в 12:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32