Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Луфтханза" пак стачкуват за пенсиите си

Пилотите на "Луфтханза" отново ще стачкуват днес, след като преговорите за схемите за тяхното пенсиониране се провалиха за пореден път. Дългите полети от Франкфурт на Майн ще бъдат отложени. Говорител на синдиката на пилотите смята, че засегнатите полети ще бъдат между 70 и 80.

Профсъюзът проведе няколко стачки през изминалите седмици, тъй като настоява авиокомпанията да запази пенсионната схема, която позволява на пилотите да се пенсионират на 55 години и да получават 60% от заплатата си, преди да достигнат възрастта за традиционна пенсия. Според "Луфтханза" тази схема вече не е актуална заради увеличената продължителност на живота и заради съдебно решение, според което пилотите вече могат да работят до 65 години.

В неделя друг голям авиопревозвач "Ер Франс" прекрати двуседмичната стачка, която струваше на компанията повече от 280 милиона евро, въпреки че спорът с ръководството остана нерешен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32