Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК представи доклади за напредъка на Западните Балкани и Турция

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи докладите относно напредъка на страните от Западните Балкани и Турция за членство в ЕС. Документите представят постигнатото от седемте страни в региона по пътя към членство в Европейския съюз.

Черна Гора, със статут на страна-кандидат от 2010, води преговори по 12 глави от европейското законодателство. Сърбия започна преговори за членство през януари 2014 г. Комисията очаква политическо решение на въпроса с името на Македония и продължава да поддържа препоръката си за започване на преговори със страната.

Албания получи статут на страна-кандидат през юни 2014 г. Комисията потвърждава перспективата на Босна и Херцеговина да получи статут на страна-кандидатка, но след цялостен пакет реформи - особено в социалната и икономическата сфера.

През юли 2014 г. беше подписано споразумение за асоцииране с Косово.Комисията отчита напредъка на Турция в осъществяването на демократични реформи в определени области, както и предприетите стъпки за решаване на кюрдския въпрос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!