Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкции срещу Русия се отразяват все повече на германската икономика

Германската икономика понася тежко наложените санкции срещу Русия. Страната няма да изпълни икономическите прогнози за 2014-а година и 2015-а година и икономистите призоваха правителството да направи държавни инвестиции. Кабинетът обаче заяви, че ще запази курса на затягане на коланите и няма да харчи повече от предвиденото.

Санкциите, които ЕС и САЩ наложиха на Русия, оставят все по-дълбоки следи в германската икономика. Министърът на икономиката и вицеканцлер Зигмар Габриел беше принуден да ревизира икономическите прогнози за 2014-а и 2015-а година, като от ръст от 2,0% ги занижи на 1,3%  Въпреки това според него няма повод за тревоги, тъй като леката инфлация щяла да компенсира това и германците нямало да усетят разлика в доходите си.

Икономиката на Германия е ударена сериозно не само от санкциите, но и от непрекъснатите външнополитически кризи, а най-вече от твърде бавното съвземане на страните от еврозоната. Поръчките от чужбина към германски фирми са намалели драстично и са на най-ниското ниво от пет години насам. Това е причинило загуби в порядъка на 10 милиарда евро, смятат специалистите. Въпреки призивите за държавни инвестиции за покриването на тези загуби правителството в Берлин остава твърдо.

Зигмар Габриел категорично отказа повече държавни инвестиции, като посочи, че те няма да стимулират развитието на икономиката в страни като Испания, Франция или Гърция. 

Дългове в Германия по никакъв начин няма да облекчат тяхното положение, а само ще затруднят нашето, заяви той.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32