Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Обручище и Мъдрец отново протестират заради Старозагорския владика Галактион

Снимка: БГНЕС

Пети ден миряни от селата Обручище и Мъдрец протестират пред сградата на митрополията срещу политиката на Старозагорския владика Галактион, който отказва да подпише анекс към договорите им с Фонд "Земеделие", откъдето ще получат 1,2 милиона лева за ремонт на храмовете си. Под неодобрителните възгласи на протестиращите на метри от митрополитската сграда се състоя тържествено честване на Деня на народните будители.

Пред митрополитския дом жителите от селата Обручище и Мъдрец заявиха, че няма да се откажат от протестите си за възстановяването на столетните им православни храмове.

Тържеството за 1-ви ноември се проведе пред паметника на Старозагорския митрополит Методий Кусев. Ученици, студенти и граждани излязоха да отдадат дан на своя първи владика, създател и на парк "Аязмото".

За "Хоризонт" доктор Алекси Кусев, родственик на митрополита и председател на родовата фондация "Митрополит Методий Кусев", припомни, че животът на първия старозагорски владика е пример за служение на народа, примери, каквито днес рядко можем да открием сред политиците и държавниците ни.

Сред проявите на Община Стара Загора за Деня на народните будители са изложбите за 110-ата годишнина от смъртта на поп Минчо Кънчев, за родът Манови в българското изобразително изкуство и пътуващата изложба "Борис-Михаил Покръстител", посветена на 1150 години от покръстването на българите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Галактион пак не се срещна с миряните от Обручище и Мъдрец

За трети пореден ден жители на селата Обручище и Мъдрец очакваха пред Старозагорската митрополия среща с дядо Галактион. Тя обаче така и не се състоя и днес. Молбата на миряните е владиката да подпише анекси към договорите за ремонт на църквите в..

публикувано на 29.10.14 в 13:04

Жители на Обручище и Мъдрец протестираха пред сградата на Старозагорската митрополия

Десетки жители на селата Обручище и Мъдрец от община Гълъбово протестираха мълчаливо и със запалени свещи пред сградата на Старозагорската митрополия. Поводът е отказът на митрополит Галактион да подпише анекси към договорите за ремонт на църквите..

публикувано на 27.10.14 в 16:46

Протест пред Старозагорската митрополия на жители на селата Обручище и Мъдрец

Жители на селата Обручище и Мъдрец дойдоха пред Старозагорската митрополия с желанието да се срещнат с дядо Галактион и да го помолят да подпише анекса към договора за обновяване на църквите в двете гълъбовски села. Ако до сряда той не положи..

публикувано на 27.10.14 в 13:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32