Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три български номинации за Гражданската награда на Европейския парламент

Снимка: europarl.europa.eu

Три са българските номинации за тазгодишното издание на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент, предложени от български евродепутати. Трите номинации ще бъдат оценени и класирани от национално жури и ще се състезават за място сред лауреатите заедно с кандидатури от всички 28 държави членки.

Номинациите са : Младите доброволци от Варна, от името на Момчил Неков (С&Д); Сдружение „Тук-Там“, от името на Ева Паунова (ЕНП); журналистът  Христо Христов, от името на д-р Андрей Ковачев (ЕНП).

Двама българи бяха сред 43-те лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година - покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски. През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души от държавите членки, сред които и Петър Петров, механик на кораба "Коста Конкордия", който помогна за спасяването на пътници и екипаж при потъването на кораба.

Наградата за европейски гражданин се предоставя за изключителни постижения в някоя от следните области: насърчаване на по-доброто разбирателство и по-тясната интеграция между гражданите на Европейския съюз; улесняване на трансграничното сътрудничество; провеждането на дейности, които дават конкретен израз на ценностите в Хартата за основните права на Европейския съюз.

Всеки депутат от ЕП има право да номинира всяка година по един кандидат, който може да е отделен гражданин, група граждани, асоциация или организация. Национално жури ще класира трите номинации. Препоръките на националното жури се предават за разглеждане на Комисията по присъждането на Гражданската награда, която обявява крайното решениe в края на ноември.

Ако някоя от българските номинации бъде одобрена, през декември Информационното бюро ще организира церемония за връчване на медала на българския носител на приза. По-късно ще се проведе и общоевропейска церемония в Брюксел.

По темата говорим с Теодор Стойчев от Информационното бюро на Европейския парламент в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!