Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многохилядна демонстрация в Лондон за отмяна на студентските такси

Снимка: geograph.org.uk
Хиляди студенти от цяла Великобритания ще участват днес в демонстрация в Лондон с искане за отмяна на таксите за обучение. В протестната акция ще се включат студенти от над 40 университета на Острова. Участниците в похода, който ще премине през центъра на Лондон и ще завърши пред парламента, ще поискат да бъде възстановено безплатното висше образование в Англия.

За разлика от други части на Великобритания таксите в английските университети могат да достигнат до 9 хиляди паунда на година. Шотландците не плащат за своето висше обучение, докато в Уелс студентите получават солидна финансова подкрепа от местните власти.

Очаква се студентската демонстрация да бъде най-голямата след 2010-а година. Тогава след решението на парламента да бъдат увеличени университетските такси се стигна до сблъсъци с полицията в Лондон.


Хати Крейг
от "Национална кампания срещу таксите и съкращенията", която е сред организаторите на днешната акция, отбелязва, че за студентите залогът е много висок:

Под заплаха сега е поставено самото бъдеще на нашата система за обществено образование. Ние искаме система, която да е демократична, която е финансирана от държавата, която е справедлива и дава възможност на всеки, който иска да учи, да има достъп до нея.


Ново официално проучване предупреждава, че три четвърти от студентите в Англия няма да могат да 
изплащат заемите, които са взели, за да покриват разходите по своето университетско обучение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32