Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнати са разговори за облекчаване на визовия режим със страни-основни пазари за българския туристически продукт

Николина Ангелкова
Снимка: БТА

Започнали са разговори за облекчаване на визовия режим със страни, които са основни пазари за българския туристически продукт, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя откри Първия туристически форум, които цели обединение на балканските страни с цел привличане на повече туристи в региона.

Разговорите за облекчаване на визовия режим за водени на среща с посланиците на държави, които са основен пазар на българския туристически продукт, каза министър  Ангелкова и поясни:

Предстои работна среща с министрите на външните работи и на вътрешните работи, за да можем да уточним детайлите как това ще стане, така че от една страна да посрещнем нуждите на туризма, а от друга страна да се съобразим с изискванията, както на националното, така и на европейското законодателство.

Обединението на балканските страни ще направи по-атрактивен общия туристически продукт, каза още министърът.

В туристическия форум участват над 100 фирми от 10 държави. Целта на форума е с общи усилия страните от региона да увеличат потока от туристи, които го посещават, посочи Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти:

В исторически план много исторически епохи са оставили отпечатък на Балканите. На първо място Римската империя. Голям интерес предизвикват всички открития, свързани с пътя на императорите, гладиаторите. Дори много по-голям интерес отколкото ние можем да си представим.

Чрез обединението си страните от региона могат да се рекламират като обща туристическа дестинация, каза Кристиян Джамбазки, директор на туристическата организация на Македония.

Най-важното, което трябва да направят страните от региона е да координират усилията си за привличането на повече туристи. Като работим заедно ставаме големи и забележими на международния туристически пазар, посочи Миодраг Попович, генерален мениджър на туристическата организация на Белград.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32