Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

 "24 часа" съобщава, че премиерът Бойко Борисов ще има последната дума каква да бъде възрастта за пенсиониране през 2015 година, която правителството да предложи с бюджета. Премиерът ще получи два варианта - с увеличение на възрастта -  с 4 и два месеца и бил склонен да подкрепи втория вариант, предложен от социалния министър Ивайло Калфин. Срещу това обаче поискал до края на годината Калфин да подпише споразумение със синдикатите и работодателите за цялостните параметри на пенсионната реформа.
"Пенсията трябва да е 80 на сто от заплатата", пише "Стандарт" на първа страница, като цитира вицепремиера Ивайло Калфин. Според изданието новите правила, които предвиждат след около 15 години възрастта за пенсиониране да бъде изравнена за мъжете и жените и да достигне 65 години, ще бъдат писани до февруари.
"Заради спрените пари от ЕС и евтиния петрол дупката в бюджета достигна един милиард и 760 милиона лева", отбелязва вестник "Преса" на първа страница. Коментарът на първа страница, озаглавен "Черен сценарий за културата ни", е на издателката Божана Апостолова, според която изборът на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура е несъстоятелен и обиден за творците в България.
"БНТ и Младежкият театър не искат Слави Бинев да е шеф на културата в Народното събрание", пише "24 часа" и допълва, че към позицията на Националната телевизия се е присъединило и БНР.
"Телеграф" съобщава, че по 80 коли всеки ден са спирани от движение, след като умни камери, монтирани на магистрала "Люлин" засичат, че са без задължителната застраховка "Гражданска отговорност." 
"Експерти искат нови изследвания за генетични болести", гласи друго заглавие на "Телеграф". "Една от три бременни прави тест за болестта на Даун, тежката диагноза застига 100 бебета на година."
"На трето място сме по търговия с плът в Европа", пише "Монитор" на първа страница и изчислява, че по 5 софиянки на ден стават проститутки, а сводниците печелят 10 бона месечно от едно момиче.
"Зимата ще е топла, по Коледа няма да вали сняг", прогнозира "Монитор". Всички днешни вестници обръщат внимание на краткосрочната прогноза за времето. "Поледици сковават от днес Северна България", пише "Труд" на първа страница.
Още за настъпващите празници: "Шаранът удари 6 лева килото", пише "Монитор", според който потребителите масово предпочитат вносната риба. Според "Стандарт" Перник ще има най-малката елха за Коледа, тъй като централният площад в града е в ремонт. Коледната елха в Благоевград вече е монтирана, тя е висока 28 метра", допълва вестникът под снимка на коледното дръвче.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32