Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община очаква до дни "Стандарт енд Пуърс" да намали кредитната оценка на София

Снимка: БГНЕС

Столичната община очаква до дни агенцията "Стандарт енд Пуърс" да намали кредитната оценка  на София, след като вчера за втори път бе понижен рейтингът на страната. Според кмета на столицата  Йорданка Фандъкова има основания за тревога: 

Ние правим изключително сериозни усилия през всичките тези години в условия на тежка финансова криза не само да запазваме, но да повишаваме кредитния рейтинг на София, но той е свързан с този на държавата. Не еднократно съм подчертавала, че държавата и общините са като скачени съдове, когато не вървят нещата на едното място, няма как да не се отразят на другото. Очаквано беше това сваляне на кредитния рейтинг. Аргументите са ясни. Те засягат развитието на страната от началото на годината. Очакваме само след няколко дни да бъде изравнен кредитният рейтинг на София с този на страната. Това се отразява за бъдещите заемни средства, които се договарят от Общината.

Столичната община е събрала до момента 90 на сто от дължимите налози и за шеста поредна година данъците и такса смет в София няма да се повишават.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Фандъкова: 1,459 милиарда лева е проектобюджетът на София за следващата година

1,459 милиарда лева е проектобюджетът на София за следващата година. В капиталовата програма на общината са заложени 705 милиона лева, като се предвижда строителството на третия лъч на софийското метро, информира за "Хоризонт" кметът на София Йорданка..

публикувано на 13.12.14 в 12:55

Агенцията "Стандарт енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на България

Агенцията "Стандарт енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на България от „BBB-/A-3" на „BB+/B”. Като основни причини за това понижение се изтъкват ситуацията с КТБ и предоставянето на ликвидни средства на друга българска банка. Освен това, според Агенцията,..

публикувано на 12.12.14 в 20:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32