Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от Европа е скована от студ и лед

Снимка: БГНЕС

Температурите през нощта във Великобритания бяха по-ниски дори от някои места в Аляска и Антарктида, съобщиха от метеорологичната служба. Най-ниски те бяха в Северна Ирландия – близо минус 9 градуса по Целзий. Хората бяха предупредени да избягват да шофират, освен ако това не е изключително належащо. Заледяванията и мъглите взеха най-малко три жертви след настъпилото застудяване след Коледните празници.

През следващите дни се очаква времето да продължава да бъде необичайно студено, но прогнозата за новогодишната нощ е за по-меко време и дъжд. След падналите обилни снегове в някои части на Шотландия, северна и централна Англия, имаше прекъсване на електрозахранването. Близо 100 000 британски домове имаха проблеми с тока по Коледните празници. 

За първи път тази година студът скова Франция - през нощта на места са били усетени температури до -15°. Всички екипи и техника са били добре подготвени за ситуацията - отговори на критиките за лоша организация френският държавен секретар по транспорта Ален Видели.

Снежният кошмар във френските Алпи постепенно отминава. Тази сутрин пътищата отново са проходими, червеният код заради сняг и лед е вдигнат в последните четири департамента. Сега районът е застрашен от лавини заради силния вятър.
Въпреки предварителните прогнози в събота и неделя, снегът изненада хиляди автомобилисти на път за алпийските станции за ски. Над 15 000 души останаха блокирани по пътищата, сковани от лед и сняг. Повечето прекараха нощта в специално отворените 83 салона за спешно настаняване. Сред потърпевшите бяха 50 британски туристи, блокирани 28 часа; други 1000 пътници останаха с часове на аерогарата в Шамбери.
След сухата Коледа и наводненията в Северна Германия, най-сетне сняг затрупа цялата федерална република. Между -4 и -17 градуса паднаха температурите през нощта и тежък, мокър сняг заваля в цялата страна. Това определено затрудни движението по магистралите, тъй като за по-голямата част от хората коледните и новогодишните празници са слети и те използват възможността да пътуват.

В Берлин сутринта настъпи хаос в движението на наземния транспорт и около 1300 специализирани машини бяха изкарани да разчистват снега. Макар че по традиция германците сами разчистват снега пред домовете си и това трябва да стане до 7.00 часа, то ефектът този път от чистенето е почти нулев поради силния снеговалеж.

Румъния обяви тази сутрин червен код за опасност заради снеговалежа и виелиците в някои от окръзите в югоизточната част на страната, предаде агенция Аджерпрес. Червен код е обявен в окръзите Вранча, Бузъу и част от окръг Браила, където прогнозите са за обилен снеговалеж, преспи, силна виелица и намалена почти до нула видимост. Оранжев код на опасност тази сутрин беше обявен за девет други окръга в Югоизточна Румъния.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32