Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство отказа да коментира статията на "Шпигел" за Гърция и еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Статия в първия брой на списание "Шпигел" за вероятността Гърция да напусне еврозоната, ако крайнолявата партия СИРИЗА спечели предсрочните избори в края на месеца, предизвика реакция на всички световни медии и на правителството в Берлин.

Германия ще очаква Гърция да се придържа към условията на спасителното споразумение с ЕС и МВФ след изборите на 25-и януари и при евентуална смяна на правителството в Атина, реагира правителственият говорител Георг Щрайтер. Той отказа да коментира публикация в "Шпигел", според която германското правителство е променило позицията си и сега смята, че еврозоната може да се справи с евентуално излизане на Гърция от валутния съюз, ако това се наложи. Гърция изпълняваше задълженията си досега. Германското правителство смята, че всяко ново правителство трябва да се придържа към договорните задължения на предишните правителства, добави той.

Междувременно съпредседателят на партията на левицата в Германия – Бернд Ритцингер обвини правителството на канцлера Ангела Меркел в шантаж срещу Атина и опит за целенасочено дестабилизиране на ситуацията в Гърция. За днешния "Ханделсблат" той заяви, че подобна нетактичност на правителството пуска бомба, която може да изостри кризата в Гърция и представлява организирана безотговорност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

георгиос папандреу

Бившият премиер на Гърция Георгиос Папандреу застана начело на нова партия

Бившият премиер на Гърция Георгиос Папандреу застана начело на нова партия, наречена "Движение за промяна". Очаква се тя да бъде подобна на ПАСОК и да отклони от гласовете на предсрочните избори, насрочени за 25 януари. Папандреу бе свален от власт..

публикувано на 04.01.15 в 11:52

"Шпигел": Германия е съгласна Гърция да излезе от Еврозоната

В рамките на еврокризата Гърция получи няколко транша финансова помощ и кредити от МВФ и много сериозна подкрепа от Германия при условие, че въведе строг финансов ред и икономии в провеждането на структурните си реформи. Според публикацията в "Шпигел"..

публикувано на 04.01.15 в 09:04

Скованата от студ Гърция очаква парламентарните избори

Гърците посрещнаха новата 2015 година с поглед към предстоящите парламентарни избори. Президентът на републиката Каролос Папуляс в новогодишно обръщение призова хората да превъзмогнат политическите интереси в полза на националните. Денят започна с..

публикувано на 01.01.15 в 12:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32