Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Млякото по-евтино от водата" е водещото заглавие на вестник "Земя". Изкупните цени падат за втора година, секторът е заплашен от ликвидация, предупреждават животновъди. Министър Десислава Танева обещала от 1-ви март секторът да е приоритетен в новата схема за субсидиране, пише още "Земя".

Водеща тема на "Монитор" и "Телеграф" е опитът на висшите учебни заведения да спасят съществуването си, ръководствата принуждават асистенти и докторанти да се записват като студенти, за да бъдат запазени работните места и държавните субсидии.

В интервю за "Монитор" ректорът на Техническия университет в София проф. Георги Михов заявява, че трябва да се промени философията на финансиране на вузоввете и да се търсят и други източници на приходи.

"Преса" продължава темата за кризата във висшето образование с интервю с ректора на Библиотекарския университет проф. Стоян Денчев. Той възразява срещу нападки на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок с данни, че всяка година има между 15 и 30 кандидат-студенти за едно място.

Близо 500 са оплакванията от пациенти за 2014-а година. Делата за лекарски грешки се точат с години е друга водеща тема в "Телеграф". Една от описаните фрапиращи грешки е с жена, чиято бременност била сбъркана с гастрит.

Визитата на външния министър на Украйна Павло Климкин е сред отразените в пресата събития. Според "Новинар" координационен център ще поддържа постоянна връзка с нашенците в Донбас.

"Стандарт" акцентира на казаното от министър Климкин, че само 20 бесарабски българи имали повиквателни за мобилизация и че всякакви други данни са спекулации.

"Мирът май се отлага", пише "Дума" и добавя, че въпреки примирието в Дебалцево е имало интензивен обстрел.

"Новинар" цитира информация на БНР за подготвяни промени в социалното подпомагане и осигуряване. Те ще се обсъждат в четвъртък на тристранен съвет. Една от идеите е да отпадне издаването на осигурителна книжка.

"Сега" пише на първа страница "Финансовият министър заложи на откровен шантаж за дълга". Владислав Горанов се изнерви от съпротивата, която сам предизвика. Вестникът допълва с друго заглавие "Кабинетът се презастрахова с над 3 милиарда лева с новия външен дълг". Според експерти сметките за новите заеми са правени при много песимистичен сценарий и не отчитат скрити резерви в хазната.

В интервю за "24 часа" депутатът от БСП Петър Кънев, председател на икономическата комисия, коментира, че само лихвите по новите дългове за тази година са 800 милиона лева и ако няма развитие на икономиката ни, гръцкият сценарий не е далечен за страната ни.

"Труд" и "24 часа" избират като водещи теми намеренията на ГЕРБ да спечели 100 кметски места на предстоящите местни избори. "Труд" уточнява, че Цветан Цветанов е обявил целите си във Велико Търново при откриване на офис на евродепутат от партията. ГЕРБ планира да има и 1601 общински съветници.

Сегашни кметове, в опит да запазят постовете си, трескаво обявяват намерения да финансират културата по места и да обновяват основни улици, пише "Стандарт".

"Капитал дейли" пък цитира статистика, че чуждите инвестиции са се понижили със 7 процента миналата година, но съобщава на първа страница за нова инвестиция - японци ще строят завод за пнвематична техника до Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32